Casele naturale, alternativa confortabilă, ecologică și accesibilă
Casele naturale și comunitățile ecologice reprezintă o alternativă din ce în ce mai atractivă pentru românii care nu mai vor să fie înconjurați de construcțiile din beton.
17 Februarie 2023, 10:32
Pentru aceștia există soluții de locuit create după principii și reguli sănătoase, experimentate de înaintași și puse în practică în zilele noastre, susține Janos Nemeth, președintele Asociației Coliba Verde, adept și promotor al acestui stil de viață, consultant și constructor în domeniul construcțiilor și renovarilor ecologice.
Acesta a afirmat că în ultimul timp, tot mai mulți români, în special tineri optează să trăiască în armonie cu natură, în locuințe sănătoase și sigure, departe de betoane, de zgomotul, aglomerația, poluarea din mediul urban.
O casă naturală nu este o invenție nouă, este de fapt o casă tradițională construită așa cum s-a construit și pe vremuri din materiale naturale locale, mai precizează Janos Nemth.
“Casele naturale înseamnă de fapt o casă construită din materiale naturale locale, așa cum se construia în trecut. Dar ideea este că eu cred că înseamnă un pic mai mult decât ce cred oamenii despre casele construite din materiale naturale. E o casă cu suflet în care pui propria energie. O construiesc în clacă, impreuna cu familia.”
Janos Nemeth a mai spus ca in plus, acum avem posibilitatea sa imprumutam si sa invatam din traditiile si tehnicile de constructie din alti si a oferit ca exemplu casele din baloti de paie, casele din lemn, lut, canepa, casele semiingropate.
“Importăm unele tehnici de a construi din alte țări. Sunt mai avantajoase decât cele pe care le-am întâlnit aici de-a lungul anilor cum ar fi, de exemplu, se poate construi cu lut mai ușor decât cu cu chirpici. Când zic chirpici mă gândesc la cărămizi, deci cu același material, dar altfel pus în manoperă se poate construi mai ușor, mai repede, îmi permit să zic chiar mai durabil. Pe de altă parte sunt alte tehnologii sau sisteme de a construi care nu aveau tradiție în România, de exemplu casele din baloti de paie sau casele din cânepă. O astfel de casă nu înseamnă să te muți în peșteră, este o casă croită pe măsura familiei, dar adaptată la nevoile zilelor noastre. Adică o casă tradițională nu avea, de exemplu, baie. Acum avem și băi în aceste case, putem să avem apă, putem să avem electricitate. Deci nu înseamnă să te muți în pește, nu doar să o faci bine, să fie confortabil și să fie călduroasă și răcoroasă vara” a mai spus Janos Nemeth.
Mai multe detalii despre subiect puteti gasi AICI.
FOTO: PIXABAY