Ce trebuie să știi despre construcția unei mansarde. Pașii necesari
Fie că te pregătești să construiești de la zero o casă cu mansardă, să cumperi una sau să aduci modificări unei mansarde vechi, trebuie să știi ce este necesar să fie realizat pentru ca o mansardă să fie bine construită.
Articol de Robina Cornaciu, 31 Martie 2023, 16:11
„Mansarda este o variantă foarte bună, mai ales în condițiile în care în București, de exemplu, terenul este foarte scump și atunci terenurile pe care construim case sunt mici și este bine să exploatăm pe cât posibil pe verticală spațiul, dar este vorba și despre o locuință care poate este în mediul rural.
Decât să avem un pod nefolosit, cu siguranță este bine să îl facem, dacă este posibil, locuibil acum.
Sigur, discuția este diferită, dacă intervenim pe o clădire existentă. Da, deci o clădire care are un pod nefolosit și trebuie să analizăm, să spunem cum este acest pod configurat.
Și una este să gândim o casă de la început, o casă nouă, să luăm această decizie, dacă vom face pod, podul este nelocuibil în principal sau vom face mansardă” a declarat la Radio România Antena Satelor, dr. arhitect Mihaela Zamfir - sef lucrări la Universitatea Ion Mincu București
Costurile construirii unei mansarde
“Dacă optăm spre pod și dacă, să spunem, clientul își dorește ca ultimul nivel să fie un nivel complet, adică să fie un nivel cu planșeu drept deasupra și să aibă un pod nelocuibil, atunci, sigur, izolarea termică nu este necesară neapărat la nivelul învelitorii și izolarea se va face la nivelul planșeului care separă podul nelocuibil de acel etaj.
Sigur că izolarea mansardei este practic unul dintre cele mai constisitoare elemente pe care trebuie să le luăm în considerare, dar este absolut semnificativ în creșterea calității vieții, să spunem, în spațiul respectiv.
Dar, pe de altă parte, per total putem să spunem că totuși o mansardă este mai ieftină decât un etaj complet și de multe ori clienții optează spre o mansardă”, a mai precizat arhitectul Mihaela Zamfir.
Care este cel mai bun tip de acoperis pentru mansarda
Prima intrebare pe care si-o pun proprietarii care detin o casa cu pod inalt, pe care vor sa il transforme intr-o mansarda locuibila, este ce tip de acoperis permite mansardarea casei.
De foarte multe ori, sunt alese acoperisul in 2 ape sau cel in 4 ape (4 pante, cate una pe fiecare latura), indicate in cazul in care exista spatii suplimentare la etaj.
Recomandat este si acoperisul intr-o singura apa (o singura panta) – simplu, dar totodata neobisnuit, dar si cel cu panta franta, de forma concava, destul de asemanator cu acoperisul in 4 ape.
Daca alegi acoperisul intr-o singura apa, gratie designului sau inedit, trebuie sa stii ca implica costuri mai mari si ca are nevoie de izolatie suplimentara, aici infiltratiile de apa fiind mai greu de evitat.
Materialele utilizate pentru izolarea acoperisului mansardei
“Acoperișul este foarte important să fie izolat și vorbim nu numai de izolare termică, vorbim și de o izolare fonică, adică trebuie să fim conștienți că, de exemplu, dacă optăm spre o învelitoare din tablă este o soluție mai ieftină.
Aceast tip de învelitoare este uneori zgomotos, de exemplu atunci când plouă. Dacă nu este foarte bine izolată mansarda, putem să auzim destul de bine picăturile de ploaie și atunci trebuie să avem o izolație de o grosime care să-i asigure atât confortul termic, cât și confortul fonic.
Dacă e să dăm un număr de cm și dacă optăm spre o izolare cu vată minerală, putem să vorbim de o grosime de termoizolație între 20 și 30 cm, în care 20 cm poate să fie opțiunea pentru o clădire existentă în care poate nu avem înălțimea suficientă pentru a izola mai mult, dar, dacă facem o clădire nouă, ar trebui să luăm în calcul o grosime de circa 30 cm de termoizolare”, a adăugat dr. arhitect Mihaela Zamfir.
Cum se realizeaza montarea ferestrelor
“Căpriorii sunt acele grinzi de lemn care preiau panta acoperișului, sunt puse la o distanță care poate oscila poate între 60 și 80 de cm, între care putem face ferestre.
Dacă ne dorim o fereastră mai generoasă, se poate face prin proiect, se realizeaza structura și poziționare a căpriorilor astfel încât să permită o fereastră mai mare.
Legat de lumina și de calitatea ei, contează foarte mult și orientarea față de punctele cardinale, dar trebuie să ținem cont că fiind niște ferestre înclinate, chiar și dacă sunt orientate mai spre nord, vor prelua lumină destulă.
Trebuie să fim atenți în momentul în care vrem să avem aceste ferestre în învelitoare, deoarece trebuie să fie foarte bine făcută hidroizolația la îmbinarea între fereastra respectivă și acoperiș”, mai spune arhitectul Mihaela Zamfir.
Principalele beneficii ale constructiei unei mansarde
1. Unul dintre primele motive pentru care multi proprietari aleg sa amenajeze mansarda si sa nu o foloseasca ca pod este aspectul cu totul unic pe care il are acest spatiu si aerul sau intim, care i-a facut in trecut pe scriitori si pictori sa isi caute adapost aici.
Este locul ideal pentru amenajarea unui spatiu creativ, a camerei de oaspeti, a unui dressing, dar poate deveni la fel de bine dormitor, camera de zi sau chiar un mic apartament.
2. Costurile reduse se afla, de asemenea, pe lista avantajelor, atat in faza de proiect, incepand cu taxa pentru autorizatia de constructie, cat si atunci cand vorbim despre costurile materialelor de constructie si intretinerea acestui spatiu.
Mansarda permite extinderea casei pe verticala fara a ridica un intreg etaj, iar daca avem deja o casa cu pod inalt, sunt necesare doar cateva modificari.
Principalele costuri se refera la izolarea si placarea peretilor, constructia acoperisului si a ferestrelor, realizarea si izolarea termica a pardoselii, la care se adauga sistemul de incalzire (semineu, incalzire prin pardoseala, calorifere electrice), mobilierul, diferite elemente din lemn etc.
Multe dintre proiectele de case cu mansarda sunt gandite in asa fel incat sa implice costuri minime: case care au mai putin de 100 metri patrati, cu living, doua-trei dormitoare, camera de depozitare, baie, bucatarie si terase.
3. Printre avantajele pe care o casa cu mansarda le are in fata caselor cu etaj se numara si un impozit pe locuinta mai mic.
Întotdeauna pentru orice modificare, pentru orice aspect legat de o clădire, ne adresăm unui arhitect care poate să vină să ne dea un sfat, chiar dacă nu este nevoie de autorizație de construire, poate să ne dea un fat pe reamenajare a mansardei și sigur în același timp se vorbește cu o firmă care face acoperișuri, care face ferestre și avem o părere cumulată