Crezi că speli corect hainele? Învață să citești etichetele
Mașinile de spălat și uscătoarele au evoluat, piața detergenților pentru rufe a crescut exponențial. Chiar dacă pentru unii spălatul rufelor sunt cele mai de temut treburi casnice, nu există nicio cale de a le evita.
06 Iulie 2021, 14:52
Hainele, prosoapele și așternuturile vor continua să se îngrămădească până le vei curăța.
În următoarele rânduri vă spunem care sunt pașii pe care ar trebui să-i urmați pentru a vă curăța în mod eficient articolele de îmbrăcăminte.
În primul rând, uitați-vă la etichetele de îngrijire și fibre, situate adesea pe cusăturile laterale, pe gâtul din spate sau pe talia articolelor de îmbrăcăminte. Împreună, aceste mici etichete vă spun tot ce trebuie să știți despre îmbrăcăminte, inclusiv fibrele din care sunt confecționate, împreună cu tehnicile de spălare și uscare recomandate.
Din când în când, este posibil să nu aveți etichete la care să apelați, deoarece ați tăia-o prematur sau dacă scrierea este uzată de spălarea repetată. Dacă nu aveți o etichetă pe care să o folosiți ca ghid, începeți cu cea mai delicată metodă de spălare și uscare pentru a vă asigura că nu vă stricați hainele.
Dar, dacă credeți că este sigur, puteți să urmați aceste instrucțiuni care se potrivesc cu fiecare material în parte.
Lenjerie: apă caldă sau rece; temperatura ridicată.
Lână: apă rece sau caldă; uscați ușor sau uscați la aer.
Nylon: apă rece sau caldă; temperatura medie sau scăzută a uscătorului.
Poliester: apă rece sau caldă; temperatura medie sau scăzută a uscătorului.
Rayon: apă rece; uscați ușor sau uscați în linie; se recomandă spălarea la mâini.
Mătase: apă rece sau caldă; aer, linie sau uscat; se recomandă spălarea la mâini.
Spandex: apă rece; linie uscată.
Lână: apă rece sau caldă; uscați la uscat jos sau uscat; se recomandă spălarea la mâini.
Sortarea corectă a rufelor necesită un proces în mai mulți pași. Începeți prin a sorta rufele închise, deschise și colorate. Pentru rufele închise se numără orice de culoare profundă, precum negru, roșu, bleumarin, maro sau gri închis.
Imbrăcămintea deschisă trebuie să includă nuanțe pastelate, crem, bej și gri deschis. Rufele colorate includ roz, lavandă, portocaliu, galben, albastru deschis și verde deschis.
Când vine vorba de articole de îmbrăcăminte cu mai multe culori (gândiți-vă: o cămașă cu dungi alb-negru), efectuați un test rapid pentru a vă asigura că culorile nu se vor decolora: Puneți o picătură de apă pe articol și ștergeți cu un prosop de hârtie. Dacă culoarea nu se "desprinde", atunci o puteți spăla cu rufe albe, respectând instrucțiunile de pe etichetele îmbrăcămintei.
Apoi sortați fiecare grămadă după tipul de fibră. Scoateți orice este delicat, care ar putea fi deteriorat de fibrele mai grosiere, precum și articolele care ar trebui spălate manual.
Fibrele mai grele, mai grosiere, durează mai mult să se usuce, așa că îndepărtarea acestora vă va împiedica, de asemenea, să uscați excesiv fibrele mai delicate. De asemenea, rețineți că nu ar trebui să amestecați niciodată prosoape cu „receptoare de scame”, precum tricot sau catifea.
De asemenea, scoateți hainele foarte murdare. Articolele cu adevărat murdare - fie pătate, transpirate sau extrem de mirositoare - trebuie spălate întotdeauna separat de cele ușor murdare.
Întotdeauna merită să petreceți timp suplimentar îngrijindu-vă hainele înainte de a le pune în mașina de spălat. Dacă observați orice pete, fie că sunt proaspete sau uscate, încercați să le tratați cu diferite soluții pentru pete.
Autor: Petrut Mazilu
Foto: pixabay