Cum igienizăm şi sterilizăm butoaiele de lemn
Recoltele toamnei sunt bogate şi trebuie să găsim cea mai bună soluţie pentru depozitarea acestora.
30 Septembrie 2018, 08:50
Din strugurii podgoriilor şi din prunele livezilor s-au preparat deja licori parfumate în unele zone ale ţării. Însă, în alte părţi, acestea încă se culeg sau sunt la fermentat, perioadă în care gospodarii trebuie să se ocupe, dacă nu au făcut-o deja, de pregătirea butoaielor în care vor depozita vinul şi ţuica peste iarnă.
Ne referim la butoaiele din lemn, care, chiar şi în era dominată de plastic rămâne o soluție preferată de foarte mulți gospodari care fac vin de casă.
Confectionate din lemn de stejar, butoaiele este sunt utilizate atât pentru fermentarea, cât și pentru maturarea și stocarea vinului. Butoaiele se diferențiază prin procesul de prăjire care eliberează din lemn diferite arome specifice (vanilie, cacao, cafea sau migdale). Folosite cel mai des pentru păstrarea vinurilor sunt cele cu un grad mediu de ardere, care păstrează o cantitate mai mare de substanțe aromate. Vinul se maturează în butoi în jur de 6-18 luni – în funcție de soi sau de tipul de vin, iar esența lemnoasă ajută licoarea să capete personalitate.
Singurul dezavantaj al butoielor de lemn este acela că sunt dificil de curățat. Acest „minus” este completat de faptul că există riscul de a se contamina vinul cu bacterii care pot duce la oțetire.
Citește și Sfatul medicului, pentru boli grave
Iată câteva sfaturi practice pentru igienizarea și sterilizarea butoaielor din lemn:
Înainte de folosire, mai ales după ce au stat goale o perioadă mai lungă de timp, butoaiele se verifică, se păpuresc, se bat cercurile și se pun la umflat, pentru a evita eventualele pierderi de lichid, fie vin, fie must.
În cazul butoaielor care nu prezintă în interior defecte majore și nu au miros străin, pentru igienizarea lor este suficientă o clătire atentă cu apă rece, urmată de aplicarea unui fitil de pucioasă (sulf – n.r.). Acest fitil de sulf are rolul de a realiza o dezinfectare corespunzătoare a butoiului și permite reutilizarea lui în 2-3 ore de la efectuarea procedurii. Un asemenea fitil are circa 2-3 grame sulf şi degajă prin ardere 4-6 grame de dioxid de sulf gazos. În cazul vaselor care au o capacitate de 200 litri se ard 1-2 fitile, pentru vasele cu capacitate de la 200-500 litri se folosesc 2-5 fitile, iar la peste 500 litri este nevoie de peste 5 fitile de sulf.
„Prezența bacteriilor acetice sau a mirosului oțetit care, implicit, provoacă și oțetirea vinului, sunt defecte greu de îndepărtat. Pentru tratamentul butoaielor afectate se recomandă utilizarea de aburi supraîncălziți care deschid porii lemnului și permit îndepărtarea eficientă a acestor bacterii. Nu știu câtă lume are acasă o instalație care să permită obținerea de aburi supraîncălziți, însă, dacă nu dispuneți de o astfel de instalație, butoiul poate fi spălat cu o soluție de hidroxid de sodiu (sodă caustică – n.r.) în concentrație de 2-3%”, recomandă Marius Vasiu, tehnolog al Cramei Jidvei.
Pentru igienizarea butoaielor vechi din lemn, gospodarul are la dispoziție patru metode de curățare, în funcție de stadiul în care se prezintă butoiul și de posibilitățile de care dispune în gospodărie: aplicarea fitilelor de pucioasă, tratarea cu aburi supraîncălziți, aplicarea unei soluții de hidroxid de sulf în concentrație de 2-3% și tratamentul cu var nestins.