Cum să menținem autonomia bunicilor, acasă?
Pentru a le permite seniorilor noștri să rămână acasă cât mai mult posibil, există diverse soluții ușor de implementat.
31 Ianuarie 2023, 13:20
Amenajări interioare mici, sistem de asistență la distanță, activități fizice și intelectuale adaptate... Descoperiți sfaturile noastre pentru a le permite seniorilor să rămână independenți cât mai mult timp!
Odată cu vârsta, anumite acțiuni cotidiene devin dificile. Această pierdere a autonomiei îi obligă pe mulți vârstnici să-și părăsească casele fără tragere de inimă pentru a se alătura unui centru de primire adaptat. Cu toate acestea, majoritatea dintre ei ar prefera să stea acasă și să-și mențină autonomia și independența. Pentru a întârzia cât mai mult momentul mutării, iată câteva sfaturi simple și eficiente pentru a-i ajuta pe seniorii noștri să rămână acasă!
Asistență de la distanță: ajutor la îndemână 24 de ore pe zi
Teleasistență pentru seniori este un serviciu special conceput pentru persoanele în vârstă care trăiesc singure. Datorită unui dispozitiv mic (o brățară, un ceas sau un medalion de purtat toată ziua), părintele sau bunicul tău poate chema ajutor cu un singur clic în caz de cădere, disconfort etc. Un teleoperator este apoi pus imediat în contact cu persoana în vârstă și ia măsurile necesare în funcție de situație. El poate astfel contacta o persoană dragă sau poate declanșa o intervenție externă pentru a ajuta persoana în cauză.
Multe organizații oferă asistență de la distanță pentru persoanele în vârstă pentru a facilita îngrijirea la domiciliu, iar acest lucru necesită puțină instalare. Un sistem simplu de micro-difuzoare instalat în carcasă și purtarea unui transceiver sub formă de ceas sau medalion sunt suficiente. În acest fel, persoana în vârstă poate contacta un teleoperator în cazul unei probleme. Nu ezita să consulți o comparație de asistență la distanță senior pentru a găsi cea mai potrivită soluție pentru părintele sau bunicul tău!
Creați un interior potrivit
Odată cu vârsta, anumite gesturi devin dificile, chiar potențial periculoase. A face un duș, a urca scările, a lua hainele sau ustensilele de bucătărie din dulapuri greu accesibile sunt lucruri pe care le faci fără să te gândești la asta, dar care pot fi complicate pentru o persoană în vârstă. Pentru a permite părintelui sau bunicului să rămână independenți cât mai mult posibil, puteți face câteva ajustări rapide și ușoare.
Baia
Aceasta este camera în care persoanele în vârstă sunt cele mai expuse riscului de accidente. O cădere la duș, la ieșirea din cadă sau la alunecarea pe podea udă poate avea consecințe grave. Cu toate acestea, câteva ajustări pot preveni căderea:
Instalați bare de prindere
Instalați o cadă și/sau duș ușor accesibile
Furnizați un scaun la duș pe care să vă așezați
Puneți un antiderapant pe podea
Reorganizați stocarea
Dulap, dulapuri de bucatarie... Trebuie sa optimizati spatiul de depozitare din locuinta astfel incat parintele sau bunicul dumneavoastra sa poata accesa cu usurinta articolele de care au nevoie zilnic. Prin urmare, este recomandabil să evitați depozitarea prea mare și prea scăzută.
Adaptați iluminarea
Pentru a evita riscul de cădere și de ciocnire cu mobilierul, asigurați-vă că fiecare cameră este bine iluminată și că întrerupătoarele sunt amplasate lângă ușă și la înălțimea potrivită.
Regândirea designului interior
Pentru a facilita mișcările zilnice ale părintelui sau bunicului, poate fi util să regândiți aspectul casei. Pentru a face acest lucru, dacă este posibil, puteți instala dormitorul la parter, lângă toalete și baie, puteți degaja și spațiile pentru a permite circulația mai ușoară prin mutarea sau îndepărtarea anumitor mobilier pentru a evita obstacolele.
Pentru a te mentine in forma !
Chiar și la pensionare, este important să rămâneți activi în continuare! Este dovedit, un senior care exercită o activitate fizică adaptată și care întreține activități intelectuale rămâne în formă mai mult timp. Sunt multe posibilitati dupa dorintele fiecaruia: expozitii culturale, jocuri de scrabble sau club de carte, seara de teatru, mers pe jos sau nu fitness, piscina, bicicleta stalnica... Mentinerea unei rutine adecvate, corpul si mintea rezista mai mult timp efectelor imbatranirii. Depinde de tine să-ți încurajezi seniorul să rămână în cursă!
Menține-le o viață socială
Familia și prietenii sunt cei care îi ajută cel mai mult pe seniorii noștri să rămână în formă cât mai mult timp posibil. Astăzi, există multe modalități de a păstra legătura, chiar dacă ești departe. Și să nu credeți că generația mai în vârstă nu știe să folosească un smartphone! Schimbând fotografii și mesaje sau venind în mod regulat în vizită, îi permiteți părintelui sau bunicului să rămână conectat. Să ai grijă de nepoți sau strănepoți este și pentru ei o plăcere!
Pentru a vă ajuta cel mai bine părintele sau bunicul, veți găsi sfaturi valoroase pe portalul național de informații pentru vârstnici și rudele acestora. Design interior, asistență la distanță pentru persoanele în vârstă, cheia este să alegi cele mai potrivite soluții pentru seniorul tău. Un alt sfat: înainte de a începe să-ți dai viața de zi cu zi peste cap, fă-ți timp pentru a discuta cu părintele sau bunicul tău pentru a fi sigur că li se potrivește și că se vor putea adapta!