Cum să trăiești sustenabil: Exemple practice de la specialiști
De când se știu, oamenii au trăit în armonie cu natura și au folosit tot ce le oferă ea pentru a supraviețui. În ultimul timp, tot mai mulți orășeni adoptă acest stil de viață, pentru avantajele pe care le oferă.
Articol de Claudia Ruse, 26 Mai 2023, 15:38
Sanatate, libertate, independenta, cheltuieli reduse sunt argumentele pentru care multi romani renunta la apartamentele inghesuite si aleg sa traiasca in zone rurale, departe de zgomotul, poluarea si aglomeratia urbana.
Este si cazul lui Alexandru Jurj, un tanar care a lasat orasul pentru a-si construi o viata la tara, dupa reguli experimentate de inaintasii nostri.
Alex Jurj a reușit să aplice cu succes principiile permaculturii și ale construcțiilor naturale, realizandu-si propria sa casă și dezvoltând o gospodărie agricolă de succes.
Alexandru Jurj se numara printre persoanele care au ales o viata simpla, fericita, libera, sănătoasa si cu cheltuieli mici.
Este absolvent al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca și are o experiență de câțiva ani în domeniul permaculturii și construcțiilor naturale.
El este interesat sa gaseasca soluții ecologice și sustenabile pentru nevoile sale și ale familiei sale.
Timp de cativa ani a cautat terenul si l-a gasit in satul Șardu din județul Cluj. A reușit să construiască aici trei casute din materiale naturale si reciclabile. In acelasi timp, a dezvoltat o gospodărie agricolă pe 7 hectare, pe care vrea sa o transforme intr-o ferma.
Aici, creste animale si pasari, cultiva legume, zarzavaturi si pomi fructiferi. Proprietatea are si o zona salbatica de padure si pasune.
Alex Jurj a povestit la Antena Satelor ca ales sa fie taran pentru ca, student fiind la hoticultura, a constientizat importanta schimbarilor climatice si efectele acestora si a realizat ca trebuie sa gaseasca o solutie pe cont propriu la aceasta problema cu care se confrunta omenirea.
“Incurajez pe toată lumea să faca alegerea asta. Eu am făcut-o pentru că m-a atras de la început și mă simt mult mai liniștit aicea. Am tehnologia lângă mine, nu m-am deconectat. M-a ajutat pe mine tânăr, sunt în putere și pot să fac. Și mi-am demonstrat și mie că bă, uite, se poate să cultiv în stil de permacultură, să fiu sustenabil, să construiesc natural, să am o gospodărie de acum încolo. Am și pădure, și izvor, și pășune și îi mai mult la un loc, adică poți să te dezvolți pe toate planurile și în domeniul zootehniei și agriculturii.”
In acest moment Alexandru Jurj este independent, isi produce propria hrana, are energie electrica generata de panourile fotovoltaice, apa curenta de la izvorul de pe proprietatea sa, pe care o colecteaza prin cadere libera si se incalzeste cu lemne sau compost.
A construit singur doua case si acum lucreaza la a treia, cu materiale naturale din zona, in proportie de 90%.
A folosit la constructia caselor saci cu pământ si nisip, paie, lemn, lana naturala, piatra si acoperisuri verzi.
Face si agricultura in acelasi spirit al sustenabilitatii. Foloseste apa de izvor si colecteaza apa de ploaie pentru irigare si pune accentul pe permacultura.