Ascultă Radio Antena Satelor Live

Pași de urmat în amenajarea unei locuințe

Amenajarea și decorarea unei case pot fi procese creative și pline de satisfacții.

Pași de urmat în amenajarea unei  locuințe
Foto: Arhitect Mihaela Zamfir

Articol de Robina Cornaciu, 19 Mai 2023, 14:44

“În general, bugetul este limitat, mai ales într-o perioadă în care toate s-au scumpit și atunci investiția pe care o facem ne-o dorim a fi moderată. Întotdeauna le spun clienților că este nevoie să avem un concept de design. Este foarte important să avem o idee generatoare, un concept care să subordoneze tot designul întregii locuințe. Acest lucru se traduce prin coerența tuturor elementelor care își aduc aportul la design pentru toate spațiile, respectiv living, zonă de luat masă, dormitoare, bucătărie și băi.

Sigur că da, fiecare an se remarcă printr-o anumită tendință de design iar 2023 nu face excepție de la regulă. Contextul economic se răsfrânge și asupra amenajărilor de interior, prețurile la materiale și manoperă au crescut semnificativ și atunci clienții încearcă, pe cât posibil, să își modereze pretențiile în materie de design. Ce pot să spun este că un secret ar fi, astfel încât să putem face amenajări cu un buget rezonabil, mobilierul flexibil, modular, adaptabil, un mobilier pe care îl putem reconfigura ușor, un mobilier care este realizat din elemente independente, posibil de compus și recompus. Aceste elemente sau subansamble se recomandă a fi simple, de tip cub sau paralelipiped, care, asociate ingenios, pot schimba mereu designul unei camere. Putem cu ușurință să facem astfel combinații diverse care pot fi mutate și adaptate în permanență cerințelor de utilizare și confort”, a declarat la Radio România Antena Satelor, arhitect Mihaela Zamfir-Șef lucrări la Facultatea de Arhitectură din cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu București.

“În tendințele actuale, pentru că societatea se schimbă foarte rapid și cerințele societății sunt volatile și mereu altele, nu mai putem vorbi despre un design care să dureze toată viața. În general, clienții apelează la o schimbare, să spunem măcar la 10-15 ani. Ne dorim să facem mici modificări în casă. Desigur că putem să facem modificări mai mari sau mai mici și probabil că cel mai bine, dacă nu ne dorim să facem modificări semnificative, este să apelăm la niște culori neutre, la niște culori calde, la materiale care sunt rezistente în timp, care sunt de calitate. Și aici sigur putem intra în detaliu, adică ce fel de parchet alegem, ce fel de gresie alegem sau poate că vrem să alegem piatra naturală”, a mai spus arhitect Mihaela Zamfir-Șef lucrări la Facultatea de Arhitectură din cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu București.

Ce culori sunt în trend în 2023?

“Întotdeauna, dacă apelăm la culori mai neutre, precum alb, bej, gri, nuanțe de pământ, nuanțe de sepia, sunt culori care vor rezista în timp, spre deosebire de accentele cromatice care sunt întotdeauna în tendințele fiecărui an, într-un an se potrivește roșu, în alt an se potrivește verde sau portocaliu. Anul acesta, în 2023, de exemplu, avem ca tendință cromatică nuanțele de albastru, deci sigur este bine să avem și un accent cromatic pentru a ne scoate cumva locuința din anonimat. Dar aceste accente cromatice trebuie discutate cu arhitectul, cu cel care va face design-ul de interior, astfel încât să fie elemente care nu au inerție, care pot fi ușor schimbate. Spre exemplu, să nu alegem un mobilier complet colorat, cum ar fi o bucătărie albastră. Sigur este o culoare care se poartă anul acesta, dar peste 5 ani s-ar putea să devină desuetă. Și atunci este destul de dificil să o schimbăm, presupune un cost semnificativ”, a precizat arhitect Mihaela Zamfir-Șef lucrări la Facultatea de Arhitectură din cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu București.

Finisaje

Cum poate fi o pardoseală din parchet sau o pardoseală din gresie ceramică?

“Dacă vorbim de o pardoseală de parchet, de cele mai multe ori apelăm la un parchet laminat, care și acest parchet este pe calități. Atenție! este foarte important să alegem un parchet cu o clasă de rezistență potrivită gradului de trafic, pentru că fiecare parchet are o clasă de rezistență. Deci atunci când vorbim cu arhitectul care ne ajută cu amenajarea sau pur și simplu ne vom cumpăra singuri parchetul, trebuie să întrebăm ce clasă de rezistență are acest parchet. Parchetul pe care eu îl recomand ar trebui să aibă o clasă de rezistență între 31 și 33, 33, fiind o clasă de rezistență care poate fi folosită inclusiv în spațiile comerciale, dar este foarte bun și pentru apartamente, mai ales dacă avem un animăluț de casă, avem copii mici care pot solicita pardoseala semnificativ.

Sigur că există și parchet triplu stratificat, care este un parchet mai scump, dar un parchet cu o rezistență mai mare și care cumva este între parchetul laminat și parchetul de lemn masiv. Și desigur, dacă vorbim de apartamentele în blocuri existente, în blocuri făcute înainte de anii 90, vom găsi de cele mai multe ori parchet masiv, care poate fi un parchet foarte frumos, un parchet de stejar sau un parchet de fag care poate să fie rașchetat și reutilizat. Orice parchet poate fi rașchetat de două-trei ori fără probleme și sigur va da o senzație de căldură, și cu siguranță este o altă imagine decât un parchet laminat. Cu toate acestea, cel mai des clienții apelează la un parchet laminat, în fâșii mari, care dă impresia de spațiu.

Și un alt tip de pardoseală pe care eu îl recomand și îl folosesc în amenajările de interior și este ideală atunci când vorbim de un design care să reziste în timp este pardoseala din piatră naturală. Personal am folosit în amenajări de interior foarte mult travertinul. Travertinul este o piatră de nuanțe diferite, crem-bej. Se întreține ușor, dă eleganță și rezistă în timp. Deci întotdeauna dacă apelăm la materiale naturale precum sunt piatra sau lemnul, aceste materiale vor rezista în timp, nu se vor perima ca design”, este de părere arhitect Mihaela Zamfir-Șef lucrări la Facultatea de Arhitectură din cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu București.

Dacă avem un apartament mic sau chiar o garsonieră, ar trebui să optăm pentru amenajare în plan deschis a bucătăriei și living-ului sau dimpotrivă, desființarea peretelui ajută sau nu această desființare a peretelui?

“Sigur că ajută. Sigur că întotdeauna, va da impresia de spațiu, dar trebuie să fie și posibilă o astfel de intervenție. Adică trebuie să vedem dacă acel perete poate fi desființat, dacă nu este perete de rezistență, pentru că nu întotdeauna se poate, mai ales când vorbim de apartamente în blocuri vechi. Și apoi, da, sigur, întotdeauna când vorbim de suprafețe mici, cum este o garsonieră, întotdeauna va mări spațiul la propriu și la figurat. Adică decât să avem un living de 16-18m² vom obține poate un living cu bucătărie de 25m² care este cu totul altceva” declară arhitect Mihaela Zamfir-Șef lucrări la Facultatea de Arhitectură din cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu București.

Cum amenajăm camera copilului?

“Copilul crește, are nevoi diferite. Altfel amenajăm o cameră pentru un copil de până la 7-10 ani, altfel amenajăm o cameră pentru un copil de între 12 și, să zicem, 15-16 ani. Depinde foarte mult și câți copii stau în cameră, pentru că de cele mai multe ori spațiul este insuficient și pot să stea într-o cameră și doi copii. Este foarte important să dăm o stare de bine copilului. Copilul trebuie stimulat și atunci are nevoie de culoare. Spre deosebire de adulți, unde interioarele pot să fie neutre cromatic, un copil are nevoie de accente cromatice. În tendințele lui 2023 sunt culorile calde, culori, chiar și roz sau bleu. Pe lângă acestea sunt nuanțe de vernil, nuanțele de albastru de diferite tipuri, până la turcoaz, nuanțele de levănțică, nuanțele de violet, chiar studiile spun că violetul stimulează capacitatea de învățare și capacitatea de concentrare. Nuanțele de oranj iar sunt potrivite pentru copii. Trebuie să ținem cont că mobilierul pentru copii va trebui schimbat, până la 10-12 ani va avea zone de joacă apoi mai mult zonă de studiu.

Recomand pentru copil un mobilier care poate să fie în nuanțe deschise, precum alb sau crem sau bej, cu textură de lemn sau nu și cu accente cromatice dar nu foarte multe, un mobilier compact, cu zone închise care să permite păstrarea ordinii.

Este foarte important să intre lumina, zonă de studiu să fie așezată în dreptul ferestrei, să nu punem draperii care blochează accesul luminii, să fie parasolare care să permită reglarea, filtrarea luminii, astfel încât să fie suficientă”, a mai spus arhitect Mihaela Zamfir-Șef lucrări la Facultatea de Arhitectură din cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu București.

Sfaturi generale în amenajarea locuinței

“Sigur că da, dacă facem acest pas de a ne amenaja casa și apelăm la un specialist, specialistul ne va spune că primul lucru important este cel pe care l-am precizat la începutul discuției noastre, și anume să avem un concept, idee generatoare. Este necesar ca arhitectul să cunoască clientul, să îi cunoască stilul de viață, preferințele. Unii clienți vin cu anumite idei pe care le au și atunci arhitectul le transformă în realitate. Dar există și varianta în care clientul nu are neapărat o idee și atunci apelează la arhitect pentru a-i transforma casa, pentru a o scoate din anonimat. Deci foarte important să avem o idee. Când avem apartamente mici nu se recomandă să amenajăm diferit fiecare cameră, se recomandă să folosim în finisaje care dau unitate și coerență stilistică spațiului. Această recomandare se traduce prin aceeași pardoseală în toate camerele, cât mai mici diferențe, să spunem, de nuanță, între pardoseala de la bucătărie și pardoseala de la living, chiar dacă sunt pardoseli diferite, una ceramică, alta cu parchet. Dacă avem spații mici se recomandă să folosim culori neutre, să nu încărcăm pentru că exact ce spuneam, mai puțin înseamnă mai mult, să exploatăm la maxim lumina naturală. Pentru spațiile mici se recomandă să folosim culori deschise cu mici accente de culoare. Putem lucra cu plante, să ne aducem natura în interior. Și cel mai important este să ne reprezinte designul ales, să ne placă, să ne dea o stare de bine”, a conchis arhitect Mihaela Zamfir-Șef lucrări la Facultatea de Arhitectură din cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu București.

Cum construim o casă nouă sau renovăm una veche păstrând spiritual tradițional?
D-ale casei 12 Ianuarie 2024, 14:58

Cum construim o casă nouă sau renovăm una veche păstrând spiritual tradițional?

Casele tradiţionale reprezinta o sursă de inspiraţie pentru locuinţele modern.

Cum construim o casă nouă sau renovăm una veche păstrând spiritual tradițional?
Pericolele din aranjamentele de sărbători: Crăciuniţa, cetina de tisă şi vâscul, plante deosebit de toxice
D-ale casei 12 Decembrie 2023, 11:24

Pericolele din aranjamentele de sărbători: Crăciuniţa, cetina de tisă şi vâscul, plante deosebit de toxice

Sărbătorile de iarnă aduc cu ele oportunitatea de a decora casele și spații cu aranjamente festive. Plantele joacă un rol...

Pericolele din aranjamentele de sărbători: Crăciuniţa, cetina de tisă şi vâscul, plante deosebit de toxice
Decorarea casei de Crăciun
D-ale casei 08 Decembrie 2023, 12:58

Decorarea casei de Crăciun

Pentru că e perioada în care ne simțim bine în familie, ne relaxăm, suntem mai liniștiți și uităm de orice alte preocupări,...

Decorarea casei de Crăciun
Culorile cele mai nepotrivite pentru locuinţele de dimensiuni reduse
D-ale casei 05 Decembrie 2023, 11:47

Culorile cele mai nepotrivite pentru locuinţele de dimensiuni reduse

Anumite culori trebuie evitate atunci când sunt decoraţi pereţii camerelor de dimensiuni mici, susţin designerii de interior...

Culorile cele mai nepotrivite pentru locuinţele de dimensiuni reduse
Cum colectăm și tratăm corect apa uzată în gospodărie
D-ale casei 17 Noiembrie 2023, 13:47

Cum colectăm și tratăm corect apa uzată în gospodărie

Apa reprezintă esența vieții și trebuie să avem mare grijă de ea. Omul consumă apă pentru a-și potoli setea, pentru a prepara...

Cum colectăm și tratăm corect apa uzată în gospodărie
Busuiocul, printre plantele din locuinţă care pot purifica aerul
D-ale casei 13 Iulie 2023, 17:15

Busuiocul, printre plantele din locuinţă care pot purifica aerul

Există mai plante care pot purifica aerul din locuință prin procesul de fotosinteză, prin care absorb dioxidul de carbon și...

Busuiocul, printre plantele din locuinţă care pot purifica aerul
Plantele care sunt toxice: Efectele lor asupra sănătății
D-ale casei 12 Iunie 2023, 11:40

Plantele care sunt toxice: Efectele lor asupra sănătății

Există câteva plante de casă care pot fi toxice pentru oameni și animalele de companie, așadar este important să fii...

Plantele care sunt toxice: Efectele lor asupra sănătății
Cum să trăiești sustenabil: Exemple practice de la specialiști
D-ale casei 26 Mai 2023, 15:38

Cum să trăiești sustenabil: Exemple practice de la specialiști

De când se știu, oamenii au trăit în armonie cu natura și au folosit tot ce le oferă ea pentru a supraviețui. În ultimul...

Cum să trăiești sustenabil: Exemple practice de la specialiști