Tot ce trebuie să știi despre iluminarea naturală a casei tale
Lumina naturală trebuie exploatată la maxim, iar în continuare vom încerca să explicăm cum putem obține acest lucru pentru proiectul nostru, pentru beneficii totale din punct de vedere al sănătății și al facturilor reduse cu energia electrică.
11 Iulie 2018, 13:22
Prin utilizarea luminii naturale într-o proporție cât mai mare, vom crea totodată, în interiorul casei sau clădirii, o atmosferă caldă și primitoare, care va contribui la relaxarea celor dinauntru.
Iluminarea naturală a casei sau a unei clădiri este bine a se avea în vedere încă din etapa de proiectare, când arhitectul, în funcție de destinația proiectului, va dispune spațiul în funcție de punctele cardinale. Totodată, pe lângă influențarea luminii de la interior, această poziționare va influența semnificativ și echilibrul termic al clăridii.
Dacă ne raportăm la clima din România, temperat-continentală, este bine ca ferestrele clădirilor să fie dispuse către Sud, și la fel și camerele cel mai des frecventate – cum ar fi sufrageria, dormitoarele. Luminoase, la amiază, sunt și camerele sau clădirile dispuse pe vest, o sufragerie cu terasă, pentru casa de vacanță, fiind ideal a fi dispusă astfel.
Ce variante avem să iluminăm natural o clădire
Trecând peste amplasament, pentru iluminarea naturală a unei clădiri nu avem decât o singură opțiune: spații vitrate cât mai mari sau numeroase. În funcție de arhitectură, putem opta între ferestre – de mansardă sau clasice, luminatoare din sticlă sau luminatoare din policarbonat (care aduc cel mai mare aport de lumină naturală), ori pereți realizați din cărămidă de sticlă.
Potrivit arhitecților, pentru a profita pe deplin de lumina naturală, orice încăpere trebuie să beneficieze de o suprafață vitrată de minimum o zecime din suprafața utilă de la interior. Tot ca un truc, sunt recomandate și ferestrele fără parapeți, sau cu ei cât mai mici, pentru a mări câmpul vizual și a crea continuitate între exterior și interior. Tot specialiștii în proiectare și construcții afirmă că o fereastră clasică, verticală, va ilumina în interior pe o adâncime de maximum 6 metri. De aceea, pentru a asigura o iluminare naturală cât mai bună, sunt recomandate și balcoanele sau, dacă spațiul permite, alte tipuri de ferestre sau luminatoare.
Cum putem maximiza iluminarea naturală dintr-o clădire
În cazul în care arhitectura nu permite utilizarea mai multor ferestre, designerii de interior ne aduc în vedere alte trucuri: reflectoarele de lumină, cum ar fi oglinzile, care să preia lumina din exterior și să o direcționeze la interior. Totodată, putem opta pentru zugrăvirea pereților în culori deschise, capabile să retransmită lumina și să aducă relaxare în respectivul spațiu.
Indiferent de ce soluție vom alege pentru iluminarea naturală a proiectului nostru, efectele vor fi imediate, în special pentru sănătate, bucurându-ne de mai multă energie și de o stare generală considerabil mai bună.