Lucrări în grădina de legume în luna octombrie
A doua lună de toamnă este perioada în care trebuie să ne ocupăm de pregătirea grădinii pentru iarnă, dar este și luna pe care o dedicăm pomilor fructiferi. Octombrie este o lună destinată culegerii recoltelor.
Articol de Petruț Mazilu, 29 Septembrie 2023, 12:35
În această perioadă sunt culese majoritatea legumelor și fructelor din grădină. Din grădina de legume vom culege ultimele recolte de castraveți, roșii, dovlecei și gogonele. Tot în această lună putem culege și fructele.
“În grădina de legume, primul lucru pe care trebuie să-l facem este să adunăm recolta până la ultima legumă pe care ne-o oferă grădină.
De asemenea, să știți că dacă culegeți din grădină, gogonelele și le puneți într-un vas pe care îl acoperiți cu o cârpă veți putea avea roșii încetul cu încetul până în noiembrie, chiar începutul lui decembrie . Vom desface vreji de roșii, de castraveți, de peste tot îi vom îndepărta, vom îndepărta mulciul dacă dorim să cultivăm ceva în loc, dacă nu îl putem lăsa acolo până în primăvară.
Nu vă temeți că mulciul ar putea avea probleme de sănătate dacă roșiile au avut mană sau dacă au avut alte boli. În primul rând, aceste boli nu rezistă pe mulciul uscat și mai mult decât atât, tratarea solului ulterior va face ca bolile să dispară.”
Începutul lunii octombrie este perioada perfectă pentru a planta în grădină pomi fructiferi precum cireşi, vişini, piersici, caişi, peri, meri şi pruni dar şi nuci sau aluni", a declarat Adina Luca, specialist în grădinărit.
“Pomii este bine să fie cultivați toamna, să fie plantați toamna, pentru că sperăm într-un sezon de toamnă- iarnă mai ploios și atunci prinderea este mai bine asigurată. Să spunem că pentru asta va trebui să facem gropile în livadă, gropile în care vom planta pomii, să facem rost de puțin gunoi de grajd pe care îl vom așeza pe fundul gropilor.
Foarte important este să ne uităm la ofertele pepinierelor referitor la pomii pe care îi vom cultiva în toamna aceasta, acolo unde s-a mai uscat un pom unde mai avem loc, unde prindem un soi pe care ni-l dorim.
Sfatul meu este să cumpărați pomi de la pepiniere autorizate și mai puțin din magazinele care vând alte lucruri decât pomi, pentru că acolo, la pepiniere, soiul este garantat și atunci când va crește pomul veți mânca fix mărul pe care vi l-ați dorit și nu mărul pe care l-ați nimerit”, a mai spus Adina Luca, specialist în grădinărit.