Lucrări în grădina de legume și în livadă în luna mai
Cunoscută în popor că luna lui Florar sau Frunzar, Mai este perioada care marchează tranziția la sezonul estival. Natura îndeplinește, în sfârșit, condiții favorabile pentru lucrările ce trebuiesc întreținute în grădină.
Articol de Robina Cornaciu, 12 Mai 2023, 12:00
In luna mai, puteti semana rasadurile de telina, dovleac, fasole, conopida si pepeni. Ce semanati acum, urmeaza sa culegeti pentru a prepara mancaruri sanatoase si pline de vitamine.
Pregatirea capcanelor în grădina de legume
“Chiar daca luna mai este asteptata cu mult drag de catre noi, aceasta luna este si una in care trebuie sa pregatim capcane impotriva parazitilor. Acestia ne ataca florile, fructele si legumele. Pregatiti capcane pentru melci, dar si pentru alti daunatori pentru a va asigura ca aveti o gradina mereu frumoasa si sanatoasa.
Udarea plantelor trebuie facuta ori dimineata foarte devreme, ori seara tarziu pentru a se evita un posibil soc termic.
In conditii de seceta aveti grija sa udati plantele de doua ori pe zi pentru ca ele sa isi primeasca necesarul de apa de care au nevoie”, a declarat la Radio România Antena Satelor, Adina Luca, specialist în grădinărit,
În cazul plantelor de dimensiuni mai mari, ca de exemplu copaci, arbuști și plante cățărătoare, vei dori să ancorezi lăstarii noi.
Asigură-te că faci acest lucru atunci când tulpinile sunt fragede și pliabile, însă nu le lega prea strâns, deoarece le poți răni și deteriora.
Curăță gardurile vii și tunde-le, dacă este cazul, dar nu uita să verifici mai întâi să nu ascundă cuiburi de păsări.
Dacă găsești vreun cuib, nu trebuie să te atingi de gardul viu până după plecarea puilor. Aceștia pot deveni o sursă de încântare și divertisment, urmărită de întreaga familie.
Nu uitați:
Irigați plantele noi și aveți grijă să nu se usuce.
În zonele cu climă blândă, puteți scoate afară din seră ghivecele cu arbuștii sensibili.
“Acum că vremea s-a mai încălzit, s-a ridicat temperatura și în sera ta. Este important să aerisești sera în cursul zilei și să uzi plantele mai des. Trebuie, de asemenea, să scoți și să transplantezi în ghivece răsadurile, butașii și plantele tinere și să întărești plantele sensibile la îngheț.
Întărirea răsadurilor și plantelor efectuată în mod gradual, de-a lungul a 7 până la 10 zile, va obișnui plantele cu lumina puternică a soarelui, cu nopțile reci și cu o cantitate mai redusă de apă, astfel încât vor fi pregătite pentru a fi plantate în aer liber.
Asigură-te că plantezi roșiile la începutul lui mai și ardeiul gras, ardeiul iute, vinetele, pepenii verzi și castraveții la sfârșitul lui mai”, a conchis Adina Luca , specialist în grădinărit.