Lucrări în grădina de legume și în livadă în luna martie
Calendaristic vorbind, a sosit primăvara. Vremea ne mai poate surprinde cu o ninsoare trecătoare sau un ger mai aspru, dar zilele devin tot mai lungi și ne apropiem de sezonul cald. Veste bună pentru iubitorii de grădinărit, a sosit timpul lucrărilor în grădină.
01 Martie 2024, 09:32
Primăvara este ideală pentru plantarea unor noi plante în grădina noastră, dar este important să ne asigurăm înainte ca solul să nu fie înghețat și să nu fie îmbibat cu apă stagnantă. Primavara este si momentul in care poti planta zarzavaturi, asa ca iti recomandam sa pui ridichi, ceapa, spanac, salata, arpagic, patrunjel sau morcovi.
„De asemenea, este si momentul cand incepi munca pentru a obtine rasaduri de rosii, castraveti, varza, ardei sau vinete. Pregateste rasadnitele, pentru ca in luna aprilie vei incepe si sadirea acestor rasaduri.
Desigur, este perioada in care poti planta si vita de vie, daca nu ai reusit sa pui butasii toamna. Ai nevoie de temperaturi pozitive, iar butasii de vita de vie se pun in gropi adanci de 50 cm”, a declarat la Radio România Antena Satelor Adina Luca, specialist în grădinărit.
“Dacă starea vremii ne permite, spre sfârșitul lunii putem să mutăm arborii și arbuștii. La exemplarele mai dezvoltate se propune pregătirea plantelor înainte de mutare. Această lucrare constă din săparea unui șanț îngust în jurul plantei, tăierea rădăcinilor pentru a încuraja ramificarea acestora și obținerea unor rădăcini care absorb apa mai eficient. Astfel toamna următoare le vom putea muta liniștit. Pentru puieții mai mari de obicei se utilizează utilaje speciale de transplantat arbori.
• După ce pământul s-a încălzit, la începutul lunii martie vom însămânța ridichile de lună, spanacul, loboda, ștevia, sfecla roșie, salata, morcovul, păstârnacul, pătrunjelul, mazărea, castraveții.
• Peste 2 săptămâni vom însămânța cartofii, fasolea, dovleceii.
• O atenție deosebită acordăm și răsadurilor de țelină care trebuie să păstreze distanța de 30/30 cm pentru dezvoltare armonioasă.
Tot în această perioadă transplantăm salata pentru a se dezvolta frumos și îi acordăm mare atenție la udat pentru că îi place foarte mult apa”, a mai precizat Adina Luca, specialist în grădinărit.
Foto: pixabay