Lucrări în grădina de legume și livada de pomi fructiferi în luna aprilie
Luna aprilie este importantă pentru agricultori, din perspectiva lucrărilor din grădină, ce pregătesc producția din acest an.
Articol de Robina Cornaciu, 12 Aprilie 2024, 16:19
Astfel, la începutul lunii aprilie pot fi plantate sau semănate ridichile de vară, dovleceii, spanacul, răsadurile de roșii și arde.
“Totodată, este momentul potrivit pentru cultivarea mărarului, a soiurilor de varză pentru producție timpurie, dar și a cartofilor, rădăcinoaselor (morcovi, pătrunjel sau păstârnac, dar și sămânța de ceapă).
Jumătatea lunii aprilie permite plantarea sau semănarea legumelor pe care le-am menționat anterior, la care puteți adăuga dovleci de copt, pepene galben și verde, porumb pentru fiert și varza pentru producție semitimpurie.
De asemenea, se mai poate planta gulia și conopida, dar și țelina sau cartofii preîncolțiți”, a declarat la Radio România Antena Satelor, Adina Luca, specialist în grădinărit.
„Totodată, în luna aprilie se fac lucrări de fertilizare a solului, dar și erbicidarea preemergentă, pregătirea terenului și se recoltează eșalonat verdețurile (salată, spanac, ceapă verde, usturoi, sparanghel, ridichile de lună), care au fost însămânțate sau plantate în toamnă și se continuă semănatul eșalonat a grădinii cu verdețuri”, a mai precizat Adina Luca.
Lucrările agricole din luna aprilie în plantațiile de pomi
„În plantațiile de pomi se efectuează numeroase lucrări agricole în aprilie. Este momentul pentru aplicarea tratamentelor fitosanitare la avertizare, pentru a combate gărgărița florilor de măr, apahidele, acarienii, rapănul, făinarea, focul bacterian, păduchii țestoși și altele.
Se acordă o atenție deosebită stropirilor de primăvară, folosind soluțiile clasice, cum este zeama bordeleză.
Se încheie plantarea pomilor, arbuștilor fructiferi și parțial a căpșunilor și se completează golurile din plantații. Se încheie tăierile de fructificare la speciile pomicole.
După ce trec înghețurile și temperaturile scăzute, unde s-au efectuat tăierile la cais și piersic, cu lăsarea de ramuri de rezervă, se efectuează corecturile necesare și se lasă încărcătura normală de formațiuni fructifere pe pom.
Sunt obligatorii tăierile anuale la piersic, deoarece fructifică mai ales pe ramuri mixte și lungi, în vârstă de un an.
La pomii din plantațiile îmbătrânite se aplică tăierile de regenerare, pentru refacerea coroanelor, stimularea de noi creșteri și garnisirea acestora cu formațiuni noi pe rod.
Se finalizează lucrarea solului prin executarea arăturii, discuirii între rânduri, peste tot sau în benzi alternative.
Se administrează îngrășăminte organice și 1/3 îngrășăminte azotoase, în funcție de încărcătura cu muguri de rod.
Se verifică și se completează grămezile cu materiale fumigene, pentru a preveni pierderile cauzate de brume și înghețuri târzii”, a conchis Adina Luca, grădinar.