Campania de vaccinare antipolio condusă de ONU în Fâşia Gaza a ajuns la aproximativ 87.000 de copii vaccinaţi în prima sa zi oficială
Campania de vaccinare împotriva poliomielitei condusă de ONU în Fâşia Gaza a ajuns la aproximativ 87.000 de copii vaccinaţi în prima sa zi oficială, a declarat luni agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA), citând Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).
02 Septembrie 2024, 16:05
"Astăzi, campania de vaccinare împotriva poliomielitei în zonele centrale din Gaza intră în a doua zi", a declarat UNRWA pe X. Potrivit UNRWA, a doua fază a campaniei se va concentra pe sudul Fâşiei Gaza, iar cea finală pe nordul enclavei. Campania îşi propune să imunizeze până la 12 septembrie 640.000 de copii, ceea ce înseamnă peste 90% dintre copiii sub vârsta de 10 ani. Campania este facilitată de o serie de pauze în lupte, pauze acceptate de Israel. Purtătorul de cuvânt al UNRWA, Louise Wateridge, a declarat duminică pentru CNN că este "esenţial" să nu existe lupte în timpul campaniei. "Eforturile sunt în curs de desfăşurare pentru a oferi copiilor acest vaccin important, dar ceea ce au nevoie cel mai mult este un acord imediat de încetare a focului", a declarat luni UNRWA. Revenirea poliomielitei în Fâşia Gaza este o urmare a distrugerii provocate de mai mult de 10 luni de bombardamente israeliene. În iunie a fost depistat virusul poliomielitei în probele luate din canalizare, iar un bebeluş a devenit prima persoană din Gaza diagnosticată cu poliomielită în ultimii 25 de ani. Înainte de război, Fâşia Gaza avea o acoperire vaccinală aproape universală împotriva poliomielitei, dar aceasta a scăzut de atunci sub 90%. Poliomielita afectează mai ales copiii sub cinci ani şi poate provoca paralizie ireversibilă şi deces, este extrem de infecţioasă şi nu există leac, nu poate fi prevenită decât prin imunizare. Conform cifrelor recensământului palestinian, locuitorii din Fâşia Gaza cu vârste sub 18 ani reprezintă aproape jumătate din cele aproape două milioane de persoane din enclavă.
RADOR