Aproape jumătate dintre plantele lumii ar putea dispărea, în principal din cauza pierderii habitatului
Schimbările climatice și distrugerea habitatelor naturale au un impact semnificativ asupra biodiversității globale.
Articol de Petruț Mazilu, 10 Octombrie 2023, 12:52
Numeroase studii și rapoarte au avertizat că un număr semnificativ de specii de plante și animale sunt în pericol de extincție din cauza activităților umane, inclusiv schimbările climatice, defrișarea pădurilor, poluarea și alte practici distructive.
Potrivit unui raport al Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN), care clasifică speciile în funcție de gradul de risc de dispariție, multe specii de plante sunt amenințate.
Defrișarea pădurilor tropicale, de exemplu, duce la pierderea habitatului pentru numeroase specii de plante și animale.
Dacă aceste tendințe persistă, este posibil ca o proporție semnificativă a plantelor lumii să fie în pericol.
Din fericire, există eforturi și organizații în întreaga lume care lucrează pentru conservarea biodiversității și pentru a proteja aceste specii în pericol.
Potrivit unui studiu al Grădinii Botanice Regale, aproape jumătate dintre florile şi plantele lumii ar putea dispărea, în principal din cauza pierderii habitatului, potrivit Rador.
Oamenii de ştiinţă susţin că aproximativ 100.000 sunt în pericol, printre care şi orhideele, ananasul şi cerealele.
Dr. Matilda Brown de la Grădinile Kew a afirmat că efectele pierderii plantelor ar putea fi foarte extinse.
"Plantele sunt ceea ce purtăm, ceea ce mâncăm, cu ce construim, ele produc aerul pe care îl respirăm. Plantele ating toate aspectele vieţii. Când ne gândim că nouă din zece medicamente sunt produse din plante, practic înseamnă că ne aşteptăm să pierdem până la jumătate din viitoarele noastre medicamente", a afirmat dr. Matilda Brown.