Avertisment al salvamontiştilor hunedoreni privind comportamentul insectelor din cauza caniculei
Temperaturile ridicate au efecte şi asupra insectelor, chiar şi în zonele montane considerate mai răcoroase. Salvamontiştii ne sfătuiesc să fim atenţi atunci când mergem pe trasee, pentru că putem întâlni cuiburi de viespi.
19 August 2024, 14:47
În Retezat, de exemplu, au fost câteva cazuri grave în care persoane muşcate de viespi au avut nevoie de intervenţii de urgenţă pentru a putea fi salvate de la un deznotământ nefericit. "Soarele este foarte de vină, într-un ghilimele, de situaţia aceasta, pentru că, atunci când este foarte cald, ele se agită foarte tare şi atacă. În pădure, la răcoare, nu o să le găsiţi, doar dacă sunt neapărat un cuib de viespi. Ele stau undeva în zone umbrite, dar totuşi la soare. Îşi fac cuiburi chiar în pământ, nu trebuie să căutăm prin copaci. Trebuie avut grijă. Dacă se simte cumva sau se observă apariţia viespilor sălbatice, să ne ducem cât mai repede de acolo să ne vedem de treabă", spune Ovidiu Bodean, şeful Serviciului Public Judeţean Salvamont Hunedoara. Salvamotişti atrag atenţia persoanelor care suferă de alergii că este necesar să se testeze şi pentru înţepăturile de viespi.
"Muşcăturile de insecte au devenit din ce în ce mai periculoase, mai ales de viespi sălbatice Am avut câteva cazuri foarte grave. Cei care au afecţiuni şi au alergii de acest fel trebuie să aibă cu ei şi medicamentul respectiv, care, bineînţeles, trebuie să fie recomandat de către doctor. Mai ales la copii se întâmplă. Trebuie făcute teste şi să consulte un alergolog, dacă merg la munte, să ştie din timp ce medicament să aibă cu ei. Noi nu suntem abilitaţi să administrăm medicamente, însă, în cazuri extreme, sigur, chemăm elicopterul, chemăm serviciile de urgenţă abilitate pentru aceste tratamente speciale", mai spune Ovidiu Bodean. Turiştii care sunt înţepaţi de vieţi sunt sfătuiţi să apeleze numărul de urgenţă 112 sau dispeceratul Salvamont la numărul 0Salvamont tastat direct de pe telefonul mobil.
RADOR