Japonia se confruntă cu cel mai grav val de căldură înregistrat în ultimii 150 de ani
Japonia se confruntă miercuri cu cea mai fierbinte zi din cadrul celui mai grav val de căldură din istoria de aproape 150 de ani a înregistrărilor sale meteorologice, informează BBC.
29 Iunie 2022, 12:16
Căldura sufocantă i-a făcut pe oficialii niponi să emită alerte privind posibile întreruperi ale alimentării cu energie electrică şi să îi îndemne pe locuitori să facă economie de energie acolo unde acest lucru este posibil.
Guvernul de la Tokyo continuă totuşi să recomande utilizarea aparatelor de aer condiţionat pentru a evita insolaţiile, întrucât numărul spitalizărilor creşte de obicei în perioadele de caniculă.
Meteorologii japonezi au avertizat că acest val de căldură va continua să se manifeste şi în zilele următoare.
Valurile de căldură au devenit mai frecvente, mai intense şi au durate mai lungi din cauza modificărilor climatice induse de activităţile umane.
Clima de pe Terra s-a încălzit deja cu aproximativ 1,1 grade Celsius în raport cu era preindustrială, iar temperaturile vor continua să crească dacă guvernele din lumea întreagă nu vor reduce în mod considerabil emisiile de gaze cu efect de seră.
Capitala Japoniei, Tokyo, a înregistrat temperaturi de peste 35 de grade Celsius miercuri, pentru a cincea zi consecutivă, marcând cea mai lungă durată documentată a unui val de căldură produs în luna iunie de la debutul din 1875 al măsurătorilor meteorologice din această ţară.
Oraşul Isesaki, situat la nord-vest de Tokyo, a înregistrat un record de 40,2 grade Celsius - cea mai mare temperatură înregistrată vreodată în luna iunie în Japonia.
Numeroşi japonezi s-au plâns pe Twitter din cauza temperaturilor deosebit de ridicate.
'E prea cald afară şi simplul fapt că mă aflu acum afară înseamnă că sunt într-un fel de saună. Vreau să mă scald într-o apă', a declarat un internaut nipon.
'Sunt afară din această dimineaţă şi aproape că m-am topit din cauza acestei călduri extreme', a scris un altul.
'E atât de cald, încât sistemul anti-incendiu de la locul nostru de muncă a suferit un scurtcircuit', a relatat un al treilea utilizator de Twitter, care a distribuit şi o înregistrare video ce arată momentul în care aspersoarele s-au declanşat brusc într-o pepinieră.
Iunie este considerată de obicei o lună care face parte din sezonul ploios din Japonia, însă Agenţia meteorologică japoneză (JMA) a anunţat încheierea sezonului ploios din Tokyo şi zonele sale limitrofe încă de luni.
Anunţul - care a fost făcut cu 22 de zile mai devreme ca de obicei - a marcat cel mai timpuriu final al unui sezon ploios din Japonia de după 1951.
Cazurile de insolaţie s-au înmulţit şi ele în timpul acestui episod de caniculă, iar serviciile de urgenţe nipone au anunţat miercuri că cel puţin 76 de persoane au fost spitalizate din această cauză.
Marţi, oficialii japonezi i-au îndemnat pe rezidenţi să îşi reducă consumul de energie în urma unui avertisment privind posibile întreruperi ale alimentării cu electricitate. Totuşi, autorităţile nipone i-au sfătuit pe localnici să facă acest lucru cu moderaţie pentru a reduce riscul de insolaţie şi de stări de disconfort termic, mai ales în rândul persoanelor vârstnice.
Foto: pixabay