Cimpanzeii și bondarii îşi pot transmite abilităţile în rândul comunității lor
Există dovezi că atât cimpanzeii, cât și bondarii au capacitatea de a-și transmite abilitățile dobândite semenilor, dar mecanismele implicate diferă între cele două specii.
Articol de Petruț Mazilu, 07 Martie 2024, 16:33
Astfel, pot învăţa de la semenii lor abilităţi atât de complexe încât nu le-ar putea dezvolta singuri, o caracteristică ce era considerată anterior unică pentru specia umană, potrivit a două studii publicate miercuri, transmite AFP.
Cimpanzeii, fiind maimuțe mari și sociale, au fost observați că își transmit cultura și abilitățile în cadrul grupurilor lor sociale.
Această transmisie de cultură poate include tehnici de vânătoare, utilizarea uneltelor sau alte comportamente complexe.
Cimpanzeii au capacitatea de a învăța și imita comportamentele altor indivizi din grup.
Cercetătorii de la Queen Mary University din Londra au decis să testeze acest tip de comportament social şi pe bondari, care sunt nişte insecte sociale.
Ei au supus un prim grup de bondari la un traseu complicat către o recompensă dulce: mai întâi au fost nevoiţi să împingă o filă albastră care, odată eliberată, a permis împingerea unei a doua file roşii şi a deschis calea către recompensa dulce.
Experimentul a fost dur pentru bondari, iar primul pas nu a avut niciun rezultat. 'Le cerem să înveţe fără recompensă şi au detestat acest lucru', a declarat pentru AFP Alice Bridges, cercetător la Queen Mary University şi co-autoare a studiului.
Bondarii au încercat să treacă de fila roşie, fără să înţeleagă că ar fi trebuit ca mai întâi să o deblocheze pe cea albastră pentru a ajunge la recompensă. Descurajaţi, au renunţat.
Pentru a-i remotiva, cercetătorii au introdus în prima fază a experimentului o recompensă temporară pe care apoi au retras-o treptat, fapt care i-a ajutat pe bondari să rezolve acest puzzle.
Bondarii 'demonstratori' au fost apoi aşezaţi în perechi cu bondari 'naivi', care nu cunoşteau problema şi care şi-au observat ghizii înainte de a încerca individual. Rezultat: 5 din cei 15 observatori au parcurs imediat ambele etape, fără recompensă intermediară. 'Am fost atât de surprinşi, încât aproape că am luat-o razna în laborator!', îşi aminteşte Alice Bridges.
Acest studiu este primul care demonstrează existenţa unui fenomen de cultură cumulativă la nevertebrate, subliniază autorii.
O astfel de abilitate pare să fie deţinută şi de cimpanzei, rudele noastre cele mai apropiate, potrivit unui alt studiu publicat în Nature Human Behavior, condus de Edwin van Leewen de la Universitatea din Utrecht (Ţările de Jos).
Primatele din sanctuarul Chimfunshi din Zambia dispuneau în incintele lor de un distribuitor de alune ce necesita folosirea unei bile şi a unui sertar, în trei etape - un sistem complex inspirat din comportamente naturale, când cimpanzeii se înarmează cu unelte - beţe - pentru a aduna termite.
Timp de 3 luni, 66 de indivizi au explorat dispozitivul fără ca vreunul dintre ei să înţeleagă cum funcţionează. Apoi, cercetătorii au antrenat cu succes doi cimpanzei, astfel încât să-şi poată disemina noile abilităţi în cadrul grupurilor lor.
După două luni de observaţii, 14 primate 'naive' au reuşit să stăpânească folosirea dispozitivul, iar ceilalţi cimpanzei, cu cât se uitau mai mult la demonstraţiile lor, cu atât reuşeau să rezolve mai repede problema, conform autorilor.
Ei au ajuns la concluzia că 'cimpanzeii folosesc învăţarea socială pentru a dobândi abilităţi dincolo de' sarcinile simple sau rudimentare care implică zona de soluţie latentă.
Aceste exemple evidențiază faptul că transmisia de cunoștințe și abilități în rândul animalelor nu se limitează doar la cimpanzei și bondari, ci este prezentă și în multe alte specii care trăiesc în grupuri sociale.
Capacitatea de învățare și transmitere a cunoștințelor este crucială pentru adaptarea și supraviețuirea acestor specii în medii variate.