Ascultă Radio Antena Satelor Live

Materialul genetic al grâului a fost decodificat

O echipă internaţională de cercetare a decriptat aproape complet genomul de grâu. Rezultatele au fost publicate în revista „Science”. Detalii:

27 August 2018, 09:54

Oamenii de ştiinţă speră astfel că vor putea fi cultivate mai multe soiuri de grâu care vor fi mult mai profitabile şi mai bine adaptate condiţiilor de mediu. Cu informaţia genetică se poate determina, de exemplu, care sunt genele active la anumite temperaturi sau în infestarea dăunătorilor, a declarat Nils Stein, de la Institutul Leibniz de Genetică a Plantelor şi Cercetare a Culturilor.

Adaptarea grâului la medii extreme şi sporirea randamentului sunt adesea caracteristici care se contrazic între ele. Pe baza genomului decodificat, ar putea fi cultivate pentru persoanele care suferă de alergii mai multe soiuri de grâu, eliminând structurile genetice alergene, a spus Stein.

Peste 200 de oamenii de ştiinţă din 73 de instituţii de cercetare din 20 de ţări au participat la proiectul genomului de grâu, printre care Centrul Helmoltz din München şi Institutul Leibniz de Genetică a Plantelor. Lucrările au durat 13 ani.

Genomul de grâu este considerat deosebit de complex şi este de aproximativ cinci ori mai mare decât genomul uman. „Decodificarea completă a genomului de grâu alimentar a fost mult timp consideartă imposibilă, deoarece este foarte mare şi complexă”, a spus Niels Stein.

Genomul uman conţine 20.376 de gene. Cercetătorii au descoperit 107.891 de gene în gârul comun (Triticum aestivum).

Oamenii de ştiinţă de la Consorţiul Internaţional pentru Secvenţa Genomului de Grâu (International Wheat Genome Sequencong Consortium – IWGSC) speră să vadă îmbunătăţiri în nutriţia mondială.

„Decodificarea genomului de grâu face parte din etape importante ştiinţifice şi tehnologice”, a declarat Beat Keller, de la Universitatea din Zürich, unul din coordonatorul studiilor din cadrul consorţiului.

Grâul este alimentul de bază pentru o treime din populaţia lumii şi reprezintă 20% din caloriile şi proteinele consumate de oameni, mai mult decât orice alt produs alimentar. Totodată, este o importantă sursă de vitamine şi de minerale.

Pentru a satisface cerinţele viitoare ale unei populaţii estimate la 9,8 miliarde de oameni până în anul 2050, productivitatea grâului trebuie să crească cu 1,6% în fiecare an. Cunoaşterea genomului va facilita producţia de soiuri care se vor adapta la schmbările climatice. Într-un studiu suplimentar, cercetătorii analizează acele gene care sunt implicate în alergii.

Acest lucru oferă speranţe persoanelor cu intoleranţe la gluten, de exemplu. De asemenea, va deschide calea pentru producţia de noi soiuri de grâu care vor fi mai bine adaptate provocărilor climatice, vor avea randament ridicat şi o mai bună durabilitate.

Sursa: rador

Vezi și Trusa medicală de voiaj și alte sfaturi de călătorie

Citește și Sfatul medicului, cu privire la tratamentul celor mai grave boli

Etichete : stiinta grau genetica rador
Bebelușii încep să-și formeze amintiri mai devreme decât credeam
Stiinta 21 Martie 2025, 13:09

Bebelușii încep să-și formeze amintiri mai devreme decât credeam

Un nou studiu schimbă complet felul în care privim memoria celor mici. Se pare că bebelușii pot reține informații și...

Bebelușii încep să-și formeze amintiri mai devreme decât credeam
110 ani de la prima fotografie a planetei Pluto
Stiinta 19 Martie 2025, 11:39

110 ani de la prima fotografie a planetei Pluto

Sunt marcați 110 ani (1915) de când a fost fotografiată pentru prima dată planeta Pluto, însă abia în 1930 a fost recunoscută...

110 ani de la prima fotografie a planetei Pluto
Programul RO-SCUD, pentru dezvoltare durabilă
Stiinta 06 Martie 2025, 10:20

Programul RO-SCUD, pentru dezvoltare durabilă

Programul RO-SCUD, care abordează Ştiinţa, Cultura şi Diplomaţia ca factori ai dezvoltării durabile a României, cu suportul...

Programul RO-SCUD, pentru dezvoltare durabilă
O galaxie care își devorează vecinii, descoperită de cercetători
Stiinta 24 Februarie 2025, 11:30

O galaxie care își devorează vecinii, descoperită de cercetători

O echipă de astronomi a identificat o galaxie aflată la 88 de milioane de ani lumină de Soare, care își devorează galaxiile...

O galaxie care își devorează vecinii, descoperită de cercetători
Geoparcul Ţara Haţegului surprinde din nou, prin descoperirea a noi specii de dinozauri
Stiinta 24 Februarie 2025, 10:52

Geoparcul Ţara Haţegului surprinde din nou, prin descoperirea a noi specii de dinozauri

Două noi specii de dinozauri au fost descoperite pe teritoriul Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului, confirmând...

Geoparcul Ţara Haţegului surprinde din nou, prin descoperirea a noi specii de dinozauri
Transformarea ceții în apă potabilă, o soluție pentru regiunile aride
Stiinta 21 Februarie 2025, 16:03

Transformarea ceții în apă potabilă, o soluție pentru regiunile aride

În regiunile aride ale lumii, unde accesul la apă este limitat, recoltarea ceții devine o soluție inovatoare și eficientă....

Transformarea ceții în apă potabilă, o soluție pentru regiunile aride
Experți: Riscul de coliziune a asteroidului YR4 cu Pământul este de 3,1%
Stiinta 19 Februarie 2025, 13:32

Experți: Riscul de coliziune a asteroidului YR4 cu Pământul este de 3,1%

Oamenii de știință au identificat asteroidul YR4 ca având un risc de impact cu Pământul de 3,1%, cea mai ridicată...

Experți: Riscul de coliziune a asteroidului YR4 cu Pământul este de 3,1%
Concentrații mari de nanoplastice, detectate în placenta nou-născuților prematuri
Stiinta 31 Ianuarie 2025, 15:16

Concentrații mari de nanoplastice, detectate în placenta nou-născuților prematuri

Un studiu recent a descoperit concentrații ridicate de microplastice și nanoplastice în placenta bebelușilor născuți...

Concentrații mari de nanoplastice, detectate în placenta nou-născuților prematuri