Eforturi pentreu redobândirea faimei de stațiune balneoclimaterică, la Sângeorz-Băi
România poate fi țară turismului pentru sănătate. Putem folosi fiecare izvor pentru a preveni și a ameliora afecțiunile românilor, dar și pentru a câștiga dintr-un turism balnear, bazat pe resursele României, resurse inexistente în alte părți ale Europei.
Articol de Antena Satelor, 04 Aprilie 2024, 19:51
Din păcate, nu reușim să valorificăm suficient de bine, în sprijinul sănătății românilor, bogațiile naturale ale spațiului georgrafic în care ne aflăm.
Sângeorz-Băi este un mic oraș din România situat în inima Munților Carpați, care beneficiază de numeroase bogății naturale, dar in care investitiile nu au tinut pasul cu vremurile actuale.
Ce a reusit sa faca administratia publica locala pentru sporirea confortului celor care ajung ca turisti la statiunea balneoclimaterica Sangiorz Bai, ne-a explicat primarul Catalin Bota.
"Dorim să îi redobandim faima de odinioară. Vrem ca oameniisa revina. Să ii remotivăm, să vină la tratament in Sângeorz-Băi. Prima denumire a localitatii a fost statiuinea balneo-climaterica Hebe. Prima atestare a fost în anul 1870. Hebe a fost zeita tinereții, cu nectarul său din ulcior care vindecă și dă sănătate oamenilor. In perioada de glorie, statiunea era deschisa pe toata perioada anului. Acum singurul hotel din Sângeorz-Băi care este deschis, Hotelul Hebe, se deschide in 15-20 mai și se închide în începerea sezonului rece, la mijlocul lunii septembrie. Vin in jur de 1500 de oameni la tratament în Sângeorz-Băi, e foarte puțin. Gândiți-vă că pe timpuri aveam 3000 de oameni într-o singură serie. Acum sunt 1500 de oameni pe un sezon întreg.
Lipsa agentului termic, în special a gazului, a fost un impediment pentru majoritatea a investitorilor, care ar fi dorit să vină Sângeorz-Băi, să deschidă afaceri în domeniul balnear. Impreună cu celelalte localități din vecinate am accesată un proiect. Este necesara o investiție majoră, o gândire complexă. Prin programul Național Anghel Saligni, pe componenta de gaz, s-au finanțat doar în jurul localităților în care a fost gaz.Noi suntem mai mai departe puțin. Speram să ajungă și cu agentul termic ai aici. În toamna anului trecut am recepționat un proiect S.O.S, adică sat-oraș-stațiune. Legătura între satul tradițional, orașul Sângeorz-Băi și stațiunea Sângeorz-Băi. Prin acest proiect am făcut anumite investiții în zona parcului stațiunii. Am intrat în proprietatea izvorului 6. In baza licenței de de exploatare, am putut dezvolta anumite proiecte cu finanțare europeană. Acest izvor a fost captat într-un pavilion foarte frumos "Aqua. Primus" se numește, are o structură frumoasă din lemn. In pădurea parc, s-au amenajat alei si popasuri.
Sunt construcții frumoase estetic la care s-a folosit doar lemn. S-au construit piste de biciclete în jurul stațiunii cu o lungime de aproximativ 9,5km, un teren de sport în parcul stațiunii, toalete ecologice, plus o scenă. Scena are instalație de sunet și lumini. Am amenajat si o pistă de down-hill, pe care cei care iubesc down-hill-ul se pot bucura de condițiile pe care le oferă această pistă."