Județul Vâlcea și potențialul său agroturistic
20 de pensiuni agroturistice funcționează în acest județ, cele mai multe în localitatea Vaideeni, o localitate micuța, dar pitorească.
Articol de Antena Satelor, 18 Aprilie 2024, 19:21
Oferta pentru vacanta prelungita de 1 Mai si Pastele Ortodox este generoasa, iar activitatile care sunt propuse de autoritati sunt numeroase si legate in mare parte de traditii, obiceiuri locale si preparate autentice specifice zonei.
Monica Ghiroghiu, director Centrul National de Informare si Promovare Turistica Valcea, spune ca sunt pregatite surprize pentru cei care aleg judetul Valcea ca destinatie pentru vacanta care urmeaza, inclusiv o excursie care cuprinde Laboratorul Fir de borangic, singurul atelier din tara unde se tese firul de borangic.
"Avem zone frumoase, zone ofertante, din punct de vedere rural și nu numai. În județul Vâlcea funcționează un număr de 20 de pensiuni agro-turistice. Cele mai multe se află la Vaideeni, într-o zonă extrem de frumoasă. O localitate mare și prosperă, care se situează doar la câțiva kilometri de Horezu, ca o prelungire a orășelului spre munte. Este alcătuita din satul cu același nume și alte patru state mici, rasfirate pe dealuri și pe vai. De curand a primit statutul de statiune turistică de interes local.
Vaideeni se afla într-o zonă etnografică de interferențe, între Oltenia de sub munte și Mărginimea Sibiului. Aici s-au păstrat obiceiurile și tradițiile de demult.
Pensiunile sunt pregatite pentru cei care doresc să petreacă această minivacanță la noi în județ. In Vaideeni exista o oportunitate mare, din punct de vedere turistic. Sunt 10 trasee montane marcate și două de off-road, iar pe lângă acestea o serie de obiective turistice ușor accesibile. Biserica de lemn cu hramul Cuvioasa Paraschiva în satul Marița. O alta biserica ctitorită de haiducul Coman, în satul Cornet. Centru etnografic Vaideeni, un important centru etno-folcloric legat de transhumantă și de obiceiurile pastorale. Turistii pot gasi aici arhitectura tradițională a căsuțelor, costume populare, cusături și țesături artistice și nu numai.
Să nu uităm că sunt numai 6 km până la Horezu, un alt important centru etno-folcloric din județul Vâlcea, de unde a plecat povestea ceramicii de Horezu."