Livrarea apei minerale terapeutice din staţiunea Băile Herculane, sistată de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale
Hotelurile, pensiunile şi bazele de tratament din staţiunea Băile Herculane au rămas fără apa minerală terapeutică după ce Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale a retras licenţa de concesiune a acesteia.
09 Februarie 2024, 07:47
În urma unei serii de nereguli constatate în exploatarea în siguranţă a zăcămintelor de apă termală sulfuroasă, celei mai vechi staţiuni turistice din ţară, dar şi uneia dintre cele mai vizitate din România şi Europa de Est i-a fost sistată licenţa de folosire, a precizat pentru Radio Reşiţa consilierul judeţean Doru Coşei:
"śANRM a retras licenţa celor de la Hercules SA, pur şi simplu s-a închis robinetul. Prestatorul de servicii nu mai poate să livreze apă termală hotelurilor din Băile Herculane, ceea ce este foarte foarte rău. În momentul de faţă se caută soluţii"ś.
Soluţii prompte caută şi Consiliul Judeţean Caraş-Severin. Preşedintele forului judeţean, Romeo Dunca afirmând că are o rezolvare:
"śAvem un drept de preemţiune în judeţ şi am o soluţie: am vorbit cu domnul Filipescu, am vorbit şi cu domnul consilier (n.r. Doru Coşei) să transmită primarului (n.r. Cristian Miclău); cred că oportun ar fi ca judeţul să facă o asociere cu primăria şi cu Aquacaraş şi să luăm noi licenţa pentru că interesul meu este să putem da resursa în condiţiile cele mai bune şi la preţurile cele mai mici consumatorilor oraşului Băile Herculane care este în mâini bune şi are acelaşi interes şi Aquacaraş poate să se implice financiar şi tehnic să reabiliteze întreaga coloană de apă şi să putem face treabă acolo în sensul în care consumatorii să primească apa la debitele şi în condiţiile şi la preţurile cele mai potrivite pentru business-urile lor"ś.
Un punct de vedere oficial despre situaţia fără precedent din perimetrul Băile Herculane a solicitat şi Radio Reşiţa, Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale:
"śAvând în vedere că, prin slaba administrare a activităţii de exploatare a apei minerale terapeutice din perimetrul Băile Herculane IA + IB de care a dat dovadă, Societatea HERCULES S.A. (aflată în procedură de insolvenţă Dosar nr. 1328/115/2015*) a adus prejudicii majore resurselor hidrominerale, proprietate publică a statului, putând afecta grav sănătatea persoanelor care vin în staţiunea Băile Herculane pentru balneoterapie, în urma analizării documentaţiilor transmise de titular, dar şi a situaţiei faptice din perimetru, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale a hotărât să nu prelungească termenul de valabilitate a Licenţei de exploatare nr. 3079/2002. Vă asigurăm de faptul că depunem toate diligenţele în rezolvarea situaţiei create în staţiunea Băile Herculane, în limita competenţelor noastre, dar exploatarea apei minerale terapeutice, aşa cum s-a realizat în ultimii ani, nu mai putea continua. În vederea identificării celor mai viabile soluţii legale pentru alimentarea cu apă minerală terapeutică a consumatorilor din Băile Herculane au fost notificate autorităţile publice locale, respectiv Consiliul Judeţean Caraş - Severin şi Primăria Oraşului Băile Herculane, cu care am iniţiat un dialog constructiv în vederea asigurării reluării exploatării apei minerale terapeutice, în cel mai scurt timp posibil"ś.
Primarul oraşului-staţiune Băile Herculane, Cristian Miclău nu a putut fi contactat, dar am aflat părerea Cătălinei Iovan, reprezentantul unui complex hotelier care spune că este sigură că impedimentul creat va fi rezolvat favorabil în zilele care urmează, din moment ce au fost deja găsite soluţii:
"śEste o situaţie care se va soluţiona în maxim 3-4 zile şi îmi asum ce spun pentru că există o colaborare mai mult decât optimă între Administraţia publică locală şi autoritatea ce reglementează respectiv ANRM şi ne implicăm şi noi agenţii economici. În Băile Herculane există o serie de izvoare cu proprietăţi terapeutice nu este o singură sursă sau un singur foraj, există multe surse de ape termominerale şi o parte din ele au licenţă activă aflată în legalitate"ś.
RADOR