Novaci, inclus în rutele cultural-turistice naționale
Orașul Novaci, din județul Gorj, a fost inclus în rutele cultural-turistice naționale. Decizia a fost luată de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.
Articol de Antena Satelor, 23 Februarie 2024, 17:20
Coordonarea echipei de lucru și realizarea documentației pentru aceste rute a revenit Elenei Basarabă, director al Casei de Cultură Novaci.
Printre colaboratorii săi se numără Marioara Băbu, care a primit Titlul „Tezaur Uman Viu”, preoții parohi din orașul Novaci, ciobani practicieni ai transhumanței, fotografi voluntari, posesori de pensiuni și case de vacanță, tineri și vârstnici conștienți de valoarea turistică a zonei Novaci – Rânca – Transalpina.
"Orașul Novac este inclus în ruta națională a meșterilor populari. Avem la Novac pe dl. Traian Ionel, meșter popular în miniaturi, care este trecut și în ruta națională a Meșterilor populari, dar și în ruta transnațională din România. Vorbim despre România și Republica Moldova. Avem ruta bisericilor de lemn. La Novaci există patru bisericuțe din lemn, de o frumusețe rară. E o bogăție spirituală extraordinar pentru zona noastră, foarte puțin cunoscută. Două dintre aceste biserici, fac parte din rândul monumentelor istorice recunoscute la nivel de țară. Celelalte două, nu sunt ruta acestor biserici. Pe lângă aceste patru. mai exista si a 5-a o bisericuță nouă din lemn, care a fost acceptată și ea în ruta bisericilor naționale", a declarat pentru Radio Antena Satelor, Elenea Basarabă, director al Casei de Cultură Novaci.
"Cei care vor să vină să vadă județul Gorj și nordul Gorjului. Ma refer la orașul Novaci, Rânca, Transalpina. Pot să meargă la biserica din Măgură, biserica din Schela, din Novăceni, unde există icoane din 1749. Avem biserica din Ungureni, cu o istorie extraordinară pentru păstorii novăceni. Avem o bisericuță drăguță, nouă, în Rânca, construită recent pentru turiștii credincioși care vor in zile de sărbătoare să meargă la biserică. Cea mai importanta pentru noi este ruta cultural-turistică, drumurile transhumanței ciobanilor novăceni pe Transalpina în Munții Parang. Este ruta care dorim să devină națională, alături de alte localități din România, ruta care dorim să fie inclusă la nivel internațional și luptăm pentru acest lucru, pentru că este legată de viața de sute de ani a păstorilor din zona Novaci, a celor care au venit din Ardeal spre Țara Românească.
Vorbim de acele cărări de munte, care pot fi parcurse atât cu piciorul, dar paralel cu ele și cu mașina. Vorbim de trasee turistice omologate și neomologate. Vorbim de locuri rare și neștiute de oameni. Vorbim despre novăceni, care au stâne la munte, despre cei care oferă produse tradiționale, puncte gastronomice locale. Turistii care vor să viziteze zona, se pot bucura și de un hotel de lux, de un restaurant bun ar dacă vor să mănânce", mai spune Elenea Basarabă.