Un pas înainte spre conservarea patrimoniului cultural. Lucrările de restaurare la Cetatea Deva se vor încheia de Paști
Lucrările de reabilitare a Incintei I din Cetatea Deva, situată în partea centrală a monumentului istoric şi singura care era închisă pentru publicul larg, vor fi gata în apropierea Sărbătorilor Pascale, când va fi efectuată şi recepţia acestora, în prezent proiectul fiind definitivat în proporţie de 98%, a anunţat joi administraţia locală.
21 Martie 2024, 16:18
Proiectul de refuncţionalizare prevede ca în Incinta I să fie organizate mai multe spaţii în care să fie expuse litografii de epocă şi alte imagini istorice cu Cetatea Deva, piese de artilerie specifice epocii, arme specifice diferitelor epoci istorice prin care a trecut monumentul istoric.
Platforma Belvedere Est, cel mai spectaculos loc din Incinta I, va găzdui evenimente cu specific istoric şi va fi, în acelaşi timp, un pol de atracţie în circuitul de vizitare a Cetăţii, având în vedere că de aici pot fi admirate oraşul şi toată Valea Mureşului.
De asemenea, pe Platforma Belvedere Sud, care oferă o panoramă asupra oraşului, vor fi amplasate dispozitive binoclu şi panouri informative despre evoluţia istorică a oraşului.
Pivniţa Mică se va transforma într-o încăpere memorială, dedicată lui David Ferencz, fondatorul şi primul episcop al Bisericii Unitariene, care a fost încarcerat şi a murit în Cetatea Deva.
În locul fostei pivniţe de vinuri a garnizoanei Cetăţii, va fi amenajată Sala Multimedia, care va fi dotată cu monitoare, instalaţie audio performantă, panouri interactive şi dispozitive de proiecţie pentru holograme, spaţiul urmând să fie folosit pentru simpozioane, conferinţe sau ca sală de curs pentru lecţii deschise de istorie.
Proiectul de reabilitare şi refuncţionalizare a Incintei I din Cetatea Deva are o valoare de aproape 5 milioane de euro şi este finanţat din fonduri europene. Lucrările au început în octombrie 2021.
Până în prezent, din Cetatea Deva au fost reabilitate incintele II şi III, lucrările fiind finanţate, şi în acest caz, din fonduri europene nerambursabile, în valoare de 38,4 milioane lei.
Cele două incinte pot fi vizitate din anul 2016 şi au atras, în medie, peste 170.000 de turişti pe sezon.