Zăbrani
Comuna arădeană Zăbrani este situată în estul Câmpiei Vingăi, în zona de contact cu Dealurile Lipovei, la o distanţă de 29 de km de oraşul Arad. Comuna are în componenţă trei sate: Zăbrani - reşedinţa, Chesinţ şi Neudorf.
20 Decembrie 2013, 09:53
Prima atestare documentară a satului de reşedinţă datează din 1080-1090, când apare sub numele de Zabran. În anul 1561 aşezarea este pomenită sub denumirea de Hidegkut, adică "fântână rece". După anul 1724, după stabilirea în zonă a populaţiei de origine germană, comuna apare sub denumirea de Guttembrun, ce are sensul de "fântâna cu apă bună". Abia după anul 1918, localitatea apare sub denumirea actuală. În Banat, termenul zăbran are sensul de "pădure, crâng sau codru". Cu siguranţă numele aşezării vine de la o pădure aflată pe vremuri în această zonă.
Potenţialul turistic al comunei este unul de excepţie. Localitatea Zăbrani a fost inclusă în categoria unităţilor teritorial - administrative cu o concentrare mare a patrimoniului, construit cu valoare culturală de interes naţional. Dintre cele mai importante obiective turistice ale aşezării se pot aminti: Ansamblul Arhitectural Rural din Zăbrani, din secolul al IX-lea; Biserica Romano - Catolică din centrul localităţii Neudorf, ridicată în anul 1771; Cavoul Arhiducesei Maria Ana Ferdinanda de Habsburg din Neudorf, construit în anul 1809, cu un monument funerar ridicat în anul 1841 şi nu în ultimul rând Muzeul Memorial Adam Müller Guttenbrun, personalitate marcantă a literaturii germane.