Babele de la Ulmet – pietrele de legendă din Ţara Buzăului (VIDEO)
România ascunde comori naturale deosebite, însă din păcate, cele mai multe dintre ele sunt foarte puţin cunoscute. O soartă asemănătoare o au "Trovanţii" din comuna Ulmet, jud. Buzău, un obiectiv autohton extrem de interesant, deloc promovat şi foarte puţin vizitat.
22 Ianuarie 2017, 14:42
Din punct de vedere ştiinţific, trovanţii sunt aglomerări de pietricele de diferite mărimi, legate între ele de ciment carbonatic. Formele acestor „pietre vii” sunt dintre cele mai diverse: cilindru, navă spaţială, elipsă, sferă, care îşi modifică forma o dată la 1200 de ani. În acest interval, ele cresc cu câţiva centimetri, creştere care se realizează din centru spre exterior.
Numiți popular “pietrele vii”, trovanţii sunt pietre considerate pe vremuri magice datorită formelor acestora. Având în general forme rotunjite, acestea s-au dezvoltat în nisipul de pe fundul mării Paratethys, care exista cândva și pe teritoriul României, în urma unui îndelung proces geologic, în pământ, la presiune.
Datorită aspectului lor sferic rezultat în urma dezvoltării lor concentrice, trovanţii au fost confundați de-a lungul timpului, cu ouă de dinozauri sau chiar cu OZN-uri. Multă vreme pietrele vii au fost considerate fosile de plante sau de animale şi foarte căutate de către paleontologi, pentru colecţiile de fosile conţinute în miezul lor.
Astăzi, pietrele vii aflate la 50 de kilometri nord-vest de oraşul Buzău sunt cunoscute sub denumirea de „Babele de la Ulmet”, datorită asemănării unora dintre ele cu formele stâncoase de pe crestele Bucegilor.
Pietrele vii nu au fost ocolite de legende şi de poveşti ciudate. Una dintre acestea spune că Trovanţii din Bozioru (com. Ulmet) îşi schimbă locul, situaţie care pare uimitoare şi stârneşte curiozitatea. Unele guri susţin că extratereştri sunt cei care vin şi schimbă locul trovanţilor. Din altă parte aflăm că trovantul cu pricina a fost mutat de sihaştrii care au vrut să-l prelucreze, dar s-au răzgândit, căci era prea frumos!
Priviţi din altă perspectivă, trovanţii ar putea fi o misterioasă trecere de la regnul mineral la cel vegetal. Aţii susţin că bolovanii aceştia ar avea origini supranaturale sau ar fi mărturii ale existenţei unor civilizaţii extraterestre foarte avansate.
Dincolo de aceste legende, ciudatele forme ale trovanţilor poartă cu sine o istorie nescrisă, ce pare să amintească de evenimente petrecute cândva, trecând drept simboluri create parcă de mâinile unor uriaşi.