Fiind azi o sfântă zi de duminică și plăcându-le românilor a se-nfrupta din carne într-o zi ca asta, n-o să vă dau rețete din...
Plachie de stridii - e o curiozitate, azi, dar în veacul al XIX-lea, pe când stridiile de Marea Neagră (chiar dacă mai mici...
Raci cu maioneză - o rețetă clasică. Vă aduceți aminte vorba aia: că racii sunt buni în lunile care nu conțin în numele lor...
Ecaterina Steriady, coloneleasa care publica în 1871 prima ediția din cartea de bucate ce avea să devină best-sellerul unei...
Cărui copil nu-i plac dulciurile!? Şi cine poate alunga copilul din fiecare dintre noi, atunci când pe dinainte îţi trec...
De la Balotești, la dreapta, spre Mănăstirea Căldărușani. Drumul trece prin sate lungi, străjuite din zare de rămășițe din...
Reteta pe care v-o daruiesc astazi am primit-o si eu in dar de la Mama Luta din Ampoita, celebritate a satului de la poalele...
Luna lui cuptor, sau miezul verii, vine cu treburi pe câmp şi în gospodării. Pe de o parte se seamănă spanac şi varză, ce vor...
Gurmand și boem, jurnalistul Constantin Bacalbașa scria, la începutul anilor 30, una dintre cele mai interesante cărți de...
Știut e că știucilor - ca tuturor peștilor, de altfel - le place apa. Să înoate în ea! Dar dacă ar fi să mă întrebați pe mine...
Se facura aproape 50 de ani de cand Horezu fu numit 'capitala ceramicii romanesti'. Si pe drept cuvant primi (re)numele...
Tarhonul este foarte des folosit drept condiment în Transilvania. Mâncărurile cele mai cunoscute care sunt asezonate cu...
Guliile sunt un ingredient întâlnit frecvent pe masa ardelenilor și a bănățenilor, de la gulii umplute cu carne sau de post,...
În toate cele trei provincii românești, haiducii își duceau viața la limită, între statutul de „nelegiuți” și cel de „eroi”...
Se știe că între ingredientele care condimentează ciorbele ardelenești tarhonul se află la loc de cinste. Dar... cine s-ar fi...
Ca de fiecare dată când aducem în discuție rețetele satelor transilvănene, nu putem să nu remarcăm că există un „repertoriu”...
În Transilvania tuturor posibilităților... culinare, amestecul de etnii a dus și la o gastronomie bogată și interesantă, cu...
Această rețetă a păstorilor de altădată se gătea cu precădere toamna, la întoarcerea turmelor de la locurile de pășunat de...
Ceangăii sunt un grup etnografic și lingvistic cu orgini controversate, ale cărui comunități se găsesc azi în trei regiuni...
Reteta de mititei e un subiect la ordinea zilei... de 1 Mai. Credeti cumva ca micii, mititeii sunt un preparat exclusiv al...
Copturile ritualice sunt mult și cu rostul lor în Postul Paștilor. Se fac de la colăcei de post la hulubi de pită și până la...
Oltenia e plină de bucate pe care oricat le-ai cauta nu le vei mai gasi in alta parte!
Pentru aceeia dintre dumneavoastră care nu țin postul, ori pentru cei care, din varii pricini, au dezlegare să mănânce și de...
Pentru copii, o dată cu iarna vin şi cele mai mari bucurii. Zăpadă cu nemiluita, dacă dă Domnul, dulciuri ascunse în ghete...
Cu multă vreme în urmă, ultima zi a lunii noiembrie marca încheierea şi începerea unui an. O parte dintre ritualurile...
În gospodăriile ţărăneşti, când venea vremea mesei se strângeau toţi ai casei, lăsând deoparte orice altă treabă. Privegheaţi...
In Postul Craciunului, crestinii se invrednicesc sa se abtina de la consumarea anumitor alimente precum carnea, ouale, branza...
Fără îndoială, bucătăria românească mai are încă multe reţete neştiute, care abia aşteaptă să fie descoperite. Unele dintre...
Gastronomia Ardealului a fost, în istorie, unul dintre marile câştiguri ale artei culinare. Ceea ce avem de făcut este să...
Luna lui cuptor, sau miezul verii, vine cu treburi pe câmp şi în gospodării. Pe de o parte se seamănă spanac şi varză, ce vor...
Ziua de 24 iunie, aflată în preajma solstițiului de vară (atunci când ziua este cea mai lungă, iar noaptea cea mai scurtă),...
Sarmale de Rusalii - o rețetă de ținut minte! În Duminica Rusaliilor, creştinii se ospătau cu bucate alese, mergând într-un...
Simbolurile heraldice ale călărășenilor erau cândva peștele și snopul de grâu. Așezate împreună pe același scut. La Muzeul...
Un scurt popas la Miercurea Sibiului, intr-o duminica ardeleana, mi-a adus o imbunatatire serioasa a caietului meu de retete...
O dimineață sprintenă și masa plină cu bucate! În străchină de lut și pe tipsie așezate! Iar dacă ești în căutare de oale,...
În spatiul acela binecuvantat de Dumnezeu, unde Podisul Tarnavelor intalneste coastele domoale ale Apusenilor, esti imbiat de...
În Șopteriu de Câmpie, undeva în judetul Bistrița Năsăud, cică se gătea odinioară cam așa: borș de chișcă - chișca fiind...
Rascolind prin rafturile de carte veche culinara, am dat peste volumasul unei jurnaliste “de gastro” din anii interbelici....
De o parte și de alta a Prutului, poveștile culinare se întrepătrund cu cele ale lumii slave. observăm, deopotrivă, influențe...
În introducerea la „Dictatura gastronomică", jurnalistul și memorialistul Constantin Bacalbaşa nota: "Sunt cunoscute trei...
Încă din primele cărți de bucate care apar în România secolului al XIX-lea, găsim rețete care folosesc drept ingredient...
Nu sunt mulți cei care știu că primul „tratat de sulcețuri” a fost scris de Nostradamus. Nostradamus - profetul, Nostradamus...
Îi afli adeseori în târguri, cu colecția lor de păpuși din lut, pictate după înățișarea personajelor lui Ion Creangă.
Călătorim în universul culinar al românilor - și-al lui Radu Anton Roman - pentru o... zară moață, fel de bucate care încă o...
La Buna Vestire (25 martie) incepe pamantul a prinde culoare verde, ieşind iarba şi toate celelalte plante. De asemenea,...
Pentru a cinsti memoria celor 40 de mucenici din Sevastia, în Moldova se pregătesc acum mucenicii, adică acei colaci în formă...
Și cine să fie un mai atent depozitar al caietului cu rețete românești dacă nu... mama?! Ei îi datorez cea mai bună rețetă de...
Azi vreau să vă dau și niscaiva sfaturi… bătrânești, de trebuință în bucătărie mai ales când te afli tânără gospodină, la...
Fără îndoială, bucătăria românească mai are încă multe reţete neştiute, care abia aşteaptă să fie descoperite. Unele dintre...
Placinta de căpriță! E mâncarea preferată a unui sat întreg. Și-i o rețetă cu poveste, așa cum îmi place mie! Dacă ar fi să...
Nu mi-aș fi închipuit s-o întâlnesc pe Artemisa - cu tot cu rețetele ei vânătorești - chiar la Poarta Apusenilor, pe Valea...