Pentru copii, o dată cu iarna vin şi cele mai mari bucurii. Zăpadă cu nemiluita, dacă dă Domnul, dulciuri ascunse în ghete...
Cu multă vreme în urmă, ultima zi a lunii noiembrie marca încheierea şi începerea unui an. O parte dintre ritualurile...
În gospodăriile ţărăneşti, când venea vremea mesei se strângeau toţi ai casei, lăsând deoparte orice altă treabă. Privegheaţi...
In Postul Craciunului, crestinii se invrednicesc sa se abtina de la consumarea anumitor alimente precum carnea, ouale, branza...
Fără îndoială, bucătăria românească mai are încă multe reţete neştiute, care abia aşteaptă să fie descoperite. Unele dintre...
Gastronomia Ardealului a fost, în istorie, unul dintre marile câştiguri ale artei culinare. Ceea ce avem de făcut este să...
Luna lui cuptor, sau miezul verii, vine cu treburi pe câmp şi în gospodării. Pe de o parte se seamănă spanac şi varză, ce vor...
Ziua de 24 iunie, aflată în preajma solstițiului de vară (atunci când ziua este cea mai lungă, iar noaptea cea mai scurtă),...
Sarmale de Rusalii - o rețetă de ținut minte! În Duminica Rusaliilor, creştinii se ospătau cu bucate alese, mergând într-un...
Simbolurile heraldice ale călărășenilor erau cândva peștele și snopul de grâu. Așezate împreună pe același scut. La Muzeul...
Un scurt popas la Miercurea Sibiului, intr-o duminica ardeleana, mi-a adus o imbunatatire serioasa a caietului meu de retete...
O dimineață sprintenă și masa plină cu bucate! În străchină de lut și pe tipsie așezate! Iar dacă ești în căutare de oale,...
În spatiul acela binecuvantat de Dumnezeu, unde Podisul Tarnavelor intalneste coastele domoale ale Apusenilor, esti imbiat de...
În Șopteriu de Câmpie, undeva în judetul Bistrița Năsăud, cică se gătea odinioară cam așa: borș de chișcă - chișca fiind...
Rascolind prin rafturile de carte veche culinara, am dat peste volumasul unei jurnaliste “de gastro” din anii interbelici....
De o parte și de alta a Prutului, poveștile culinare se întrepătrund cu cele ale lumii slave. observăm, deopotrivă, influențe...
În introducerea la „Dictatura gastronomică", jurnalistul și memorialistul Constantin Bacalbaşa nota: "Sunt cunoscute trei...
Încă din primele cărți de bucate care apar în România secolului al XIX-lea, găsim rețete care folosesc drept ingredient...
Nu sunt mulți cei care știu că primul „tratat de sulcețuri” a fost scris de Nostradamus. Nostradamus - profetul, Nostradamus...
Îi afli adeseori în târguri, cu colecția lor de păpuși din lut, pictate după înățișarea personajelor lui Ion Creangă.
Călătorim în universul culinar al românilor - și-al lui Radu Anton Roman - pentru o... zară moață, fel de bucate care încă o...
La Buna Vestire (25 martie) incepe pamantul a prinde culoare verde, ieşind iarba şi toate celelalte plante. De asemenea,...
Pentru a cinsti memoria celor 40 de mucenici din Sevastia, în Moldova se pregătesc acum mucenicii, adică acei colaci în formă...
Și cine să fie un mai atent depozitar al caietului cu rețete românești dacă nu... mama?! Ei îi datorez cea mai bună rețetă de...
Azi vreau să vă dau și niscaiva sfaturi… bătrânești, de trebuință în bucătărie mai ales când te afli tânără gospodină, la...
Fără îndoială, bucătăria românească mai are încă multe reţete neştiute, care abia aşteaptă să fie descoperite. Unele dintre...
Placinta de căpriță! E mâncarea preferată a unui sat întreg. Și-i o rețetă cu poveste, așa cum îmi place mie! Dacă ar fi să...
Nu mi-aș fi închipuit s-o întâlnesc pe Artemisa - cu tot cu rețetele ei vânătorești - chiar la Poarta Apusenilor, pe Valea...
Secretele rețetelor tradiționale brănene sunt în siguranță... la noi pe pagină. N-o să aflați decât voi, cititorii, cum se...
Repovestim copilaria... Tanti Maria Frațilă, din Panade (comuna Sîncel, județul Alba), se-ntoarce cu-o viață de om în urmă,...
Cand, prin 1918, vizita Manastirea Ratesti, Nicolae Iorga admira casutele-chilii ale celor 60 de maicute, scriind ca, in...
Dacă nu știați, atunci... aflați acum: de Sfântul Dumitru, se mănâncă bucate din varză dulce și imediat după aceea purcezi să...
Zilele de toamnă, în satele de pe apa Tazlăului, vin una după cealaltă cu un rețetar fabulos. La Berzunți, „munticel” cu...
Pentru Bacalbașa putem spune că înaintea "dictaturii gastronomice" (nume pe care îl va purta cartea sa de bucate, publicată...
Acum un veac și mai bine, Ecaterina S. Comșa se adresa „Matroanelor române”, în prefața cărții sale de bucate, reamintindu-le...
Ați auzit vreodată de… crumpe pe plec? Dacă nu sunteți bănățeni – și nu puteți fi cu toții – atunci ce-l mai probabil e să nu...
O să îmi ziceți că stric orzul pe gâște... și ghebele pe borș. Că mai bine fac din ele zacuscă. Ori le pun la sare, să pot...
Turte cu legume - rețetă de sezon. Toamna este bogată în sărbători și târguri, pentru că timpul este prielnic culesului.
Toamna e, prin traditie, anotimpul muraturilor si-al conservelor de tot felul. Asa se face ca si toamna asta, ca-n toate cele...
Nu știm ce vârstă avea, de-o fi fost măritată ori de-o fi avut copii. Știm însă că Maria Maurer era atât de atașata de...
Într-o gospodărie din Florești, lângă Cluj, am mâncat într-o vară o supă de măcriș cu carne afumată. Ce bucătar român s-ar...
Odinioară, înainte de a se apuca de seceriș, gospodarii curățau toate acareturile din curte, inclusiv podurile, pentru că...
Se pare că obiceiul de a găti și consuma ciuperci, omul l-a avut încă din epoca primitivă. Și tot de pe atunci a descoperit...
Primii oameni care s-au bucurat de gustul deosebit al dulceții au fost locuitorii din Orientul Mijlociu. Acum câteva sute de...
Credința populară spune că Sfântul Petru e mâna dreaptă a lui Dumnezeu. Sfântul Petru stă cu Sfântul Pavel în lună. Sfântul...
Pe la anul 1930, "când era (stră)bunica fată", prin bucătăriile caselor cu ştaif din centru, ori prin gospodăriile mai...
Cuvantul "dulceata" ar trebui scris cu liniuta de unire langa cuvantul "bunica". "Dulceata-de-bunica". Ori...
Se zice din batrani ca pe cei stinsi trebuie sa-i pomenesti pana la inmormantare si-apoi pana la 40 de zile, amintindu-i cu...
Unele credinţe populare stabilesc începutul verii chiar de ziua Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena (21 mai). Tot această...
Jumări de ouă - poate veți crede despre această rețetă că nu e destul de sofisticată pentru a fi... regală. Dar ce ziceți de...
Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...