Nu e gospodina in Dobrogea sau in tot intinsul sudic al Romaniei care sa nu stie sa gateasca imam baialdi, adica vinete...
Ciorba de dovlecei cu aguridă răcorea lesne zilele de vară ale bătrânilor noștri, mai ales că se putea mânca și rece, luând-o...
Caut un cuvant, unul singur, care sa inchida in el specificul bucatariei din Banat. Opulenta - as fi tentata sa zic. Dar daca...
Cineva numea sturionii "liniștite ierbivore marine". Era un vers, ori poate nu-mi aduc eu bine aminte și era doar vorbă...
Se spune că, odată, un călugăr era nemulţumit de sine, pentru că nu se putea stăpîni de la a mînca mult. Ceruse sfatul...
Pe sub deal, pe sub pădure... mergem nu după mure, ci, de data asta, după nuci verzi. E anotimpul lor, şi, cel puţin în...
A paine coapta in test ori in cuptorul incapator de caramida mirosea si casa bunicilor Elenei Manescu, din Moara Vlăsiei....
Amicul meu severinean, etnologul Isidor Chicet, m-a dus într-o vară în ospeţie într-o casă de sârbi de pe malul Istrului, la...
Oricât ar părea de curios, strămoșii noștri daci și romani habar nu aveau de dulceață. Nici Ștefan cel Mare nu a mâncat...
Povești de vilegiatură și rețete de la malul mării, iată o ofertă irezistibilă pentru acest început de Cireșar, căci cine...
Balmoşului muşcelean, Bogdan Gîlculescu, unul dintre cei mai pătimași gurmeți din prima ceta de scaun a Țării Românești, îi...
Cine a adus înghețata în Țara Românească? La sfarsitul veacului al XIX-lea, spune Emil Frederic in al sau "Manual practic de...
Intreb un localnic, apoi un bucatar, apoi un turist cu ce aliment ar asocia vacanta estivala. "Cu braga" - imi raspunde cel...
O legendă spune că satul Rucărului ar fi fost fondat de ostaşii lui Negru Vodă, care au primit drept mulţumire pentru...
Îl întâlnesc adeseori prin târgurile cu bunătăți românești. Vine cu brânzeturi, telemea de oaie proaspătă, brânză de burduf...
Înainte vreme, femeile obişnuiau să pregătească un anume fel de borş, numit "holtei", adică lipsit cu totul de vreo bucăţică...
Vânt subţire în zori, valuri mai năprasnic înaintând spre ţărm... simţi cum marea şi ea se pregăteşte să iasă din primăvară,...
De gustibus non discutabant! Dar... "Bogat amestec mai e si Transilvania!", tine sa sublinieze direct din prefata cartii ei...
I se zice Prăjitura Greta Garbo, pentru că, s-ar părea, era foarte îndrăgită de celebra actriță de origine suedeză...
O dată cu reeditarea „Dictaturii gastronomice” a lui Constantin Bacalbașa, cronicarul Bucureștilor de altădată intră tot mai...
Ion Lumânare, din Hotarele, e mândru de femeia lui și de bucatele pe care le gătește. Când i-am trecut pragul casei, ea -...
Pe 23 aprilie, credinciosii ortodocsi il sarbatoresc pe Sfantul Gheorghe, simbolul statorniciei in credinta. General roman in...
Cele câteva zile petrecute în Basarabia de Sud, cu densitatea lor de întâmplări, cu oamenii pe care i-am întâlnit şi care...
Rețeta ce urmează mi-a fost „dăruită” de unul dintre cei mai cunoscuți monahi de pe Muntele Athos din zilele noastre. Nu, nu...
Miercurea exista obiceiul de a se aduna pe un deal flacaii din sat. Ei striga tot ce au aflat de-a lungul anului despre...
Suntem in cea de a doua zi a Saptamanii Mari, ce va incheia Postul Pastilor cu celebrarea Invierii lui Hristos. Se zice ca in...
O data cu primavara ne simtim inspirati sa gatim altfel. Dam mai multa importanta culorilor din farfurie. Verdele crud al...
Piftia de pintenat se face dintr-un cocos matur - ca si "gaina batrana", responsabila pentru "zeama cea buna", cu cat cocosul...
A trecut si echinoctiul de primavara (cu eclipsa lui de soare cu tot), zilele se tot lungesc si, o data cu vremea calda,...
Rigorile postului se cer respectate... măcar în unele privințe, în ce privește carnea și brânzeturile, căci la lingura de...
În dorul drobului de miel, pe care îl va face cu pioasă aplecare spre bucate și spre cele sfinte, totodată, gospodina-și...
Dupa o saptamana bogata in evenimente si cu pericole la tot pasul, urmeaza o perioada mult mai calma in care viata reintra pe...
E astăzi Joia Iepelor, când alte interdicții din Săptămâna Mare a Postului Paștilor trebuie respectate. Nu se folosesc...
În Duminica Lăsatului de Sec de Brânză se așază pe mese bucate din belșug, ca și cum ai mânca pentru mai multe zile la un...
Conform specialiştilor, cartoful este, la fel ca în trecut, o cultură de importanţă strategică, pentru că asigură siguranţa...
Vechea controversa a proportiei sarii in bucate se incheie o data cu aluaturile. Acestea nu pot fi nici prea sarate (decat...
Prieten cu Anton Pann și cu mulți cărturari români de la jumătatea veacului al XIX-lea, J.C. Hințescu era de fapt sas - pe...
Nu e foarte usor sa patrunzi in caminul sasilor, la Prejmer. Pe cat de deschisi sunt cand ii intalnesti in inima cetatii, pe...
Li se spunea candva... „plamanii Dunarii”. Erau acele alveole de apa prin care fluviul „respira primavara ori toamna, cand...
La Harjauca, pe Valea Ichelului, in Basarabia, manastirea veche de trei veacuri, am găsit-o pe Valentina Podgurschii, cea...
Potârnichile! Păsăruici mari abia cât pumnul unui bărbat învățat cu munca la cîâmp ori la pădure. „Orătanie” la care nu avea...
Sfarsitul verii, in Oltenia... O gospodarie ca toate celelalte, cu toate ale ei, cu o umbra de vita, cu doi meri vajnici de...
Într-o istorie a gastronomiei maghiare, în care am găsit o foarte interesantă teorie legată de poziţia bucătăriei din Ardeal...
Rasfoiesc, cu placerea de a descoperi gustul altei epoci, paginile unei carti de Constantin Bacalbasa. Tiparita inainte de...
Este o reţetă foarte îndrăgită pe plaiurile răzeşilor, carnea de raţă potrivindu-se cel mai bine cu o varză călită acrişoară....
Toate mâncărurile au o legendă a lor, numai că unele sunt atât de vechi, încât au fost uitate de mult. Alteori au uitat să...
In vreme ce pregateam pentru tipar editia noua din "Cartea de bucate" a Mariei Maurer (1847), am fost intrebata cu ce se...
"Placinta dobrogeana cu branza e numai una, n-are zahar, si se mananca numai cu iaurt." Da, dar retetele sunt mai multe. Iar...
Când am trecut de poarta Palatului Elisabeta, nici nu bănuiam experienţa inedită de care voi avea partea. Pornind de la...
Este zi post şi, avea să îmi spună unul dintre amicii mei, istoricul literar Mircea Coloşenco, "teama cea mare a gospodinei...
„Racii” (ardei roșii, ziși și „ardei țigănești”, asemănători cu kapia, dar cu coaja mai subțire) se bagă în apă caldă să se...