-

Caracteristici meteorologice

Intervalul se va caracteriza printr-o vreme mai caldă decât în mod obişnuit, dar instabilă, pe aproape întreg teritoriul agricol. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 17...27°C, abaterile termice pozitive fiind de 1...5°C, în majoritatea zonelor de cultură. Temperatura maximă a aerului va oscila între 22...33°C, în cea mai mare parte a țării. Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între 11...21°C, în aproape toate regiunile. Instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin ploi sub formă de aversă, dar și torențiale, fiind însoţite de descărcări electrice, intensificări temporare ale vântului, izolat cu aspect de vijelie. Totodată, cantitățile de apă prognozate pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol, iar local vor fi condiții de producere a grindinei.

Caracteristici agrometeorologice

Rezerva de umiditate accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în majoritatea zonelor de cultură. În Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei, local în estul și nordul Munteniei, centrul și sudul Transilvaniei, izolat în nord-vestul Banatului, se va semnala seceta pedologică moderată, puternică și extremă. În cultura neirigată de porumb, aprovizionarea cu apă pe profilul de sol 0-50 cm va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în Maramureș, Crișana, pe suprafețe agricole extinse din Banat, Oltenia, Transilvania, local în nordul Moldovei, vestul și nord-vestul Munteniei. Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată, puternică și extremă) se vor înregistra în Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei, Munteniei, izolat în sud-estul Olteniei, nord-vestul Banatului și centrul Transilvaniei.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

În condițiile agrometeorologice prognozate, la speciile de toamnă aflate în faze cu cerințe maxime față de apă (burduf-înspicare-înflorire-umplerea bobului), procesele de creștere și dezvoltare se vor desfășura pe ansamblu normal, exceptând suprafețele agricole afectate de fenomenul de secetă pedologică, unde ritmurile vegetative vor fi încetinite. Totodată, în zonele cu deficite accentuate de apă în sol din sudul, sud-estul, estul și centrul țării, pe fondul temperaturilor din aer și sol mai ridicate decât în mod obișnuit, la speciile prășitoare se vor semnala în continuare neuniformităţi în dezvoltarea şi densitatea plantelor, precum şi izolat ofilirea temporară în orele de amiază. Cerealierele de toamnǎ (orz şi grâu) înfiinţate în perioada optimǎ îşi vor continua înflorirea (50-100%) şi maturitatea în lapte (20-100%), în cea mai mare parte a zonelor agricole. Cele mai avansate în vegetaţie vor fi culturile din jumǎtatea de sud a ţǎrii aflate la maturitatea în cearǎ (10-80%), în special pe suprafeţele cu o bunǎ aprovizionare cu apǎ a solului. În semănăturile tardive se vor semnala fazele de „burduf” şi înspicare, precum şi înflorire (30-100%). În sudul, sud-estul şi centrul ţǎrii, rapiţa va parcurge formarea/coacerea boabelor în silicve (50-100%) şi maturitatea tehnologicǎ (10-30%). Sub aspect fenologic, floarea-soarelui îşi va continua creşterea aparatului foliar (20-100%) şi formarea capitulului (10-50%) în toate regiunile agricole, cu o stare de vegetaţie a culturilor în general bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile tardive. În funcţie de data semǎnatului şi agrotehnica aplicată, la porumb se vor înregistra formarea frunzei a treia (60-100%), precum şi înfrunzirea (6-16 frunze), în majoritatea zonelor de culturǎ. În principalele bazine specializate, la sfecla de zahăr se vor continua fazele de dezvoltare a aparatului foliar (20-100%) şi alungirea axei hipocotile (10-50%). Cartoful se va afla predominant la formarea/creşterea lǎstarilor laterali şi tuberizare (20-100%), iar soiurile timpurii pentru consum îşi vor continua îmbobocirea şi înflorirea (10-50%). În aproape toate plantaţiile, sâmburoasele (cais, piersic, vişin, cireş, prun) vor parcurge creşterea şi maturarea fructelor, precum şi înfrunzirea, iar seminţoasele (mǎr, pǎr, gutui) se vor afla la creşterea rodului/lǎstarilor/frunzelor. De asemenea, la soiurile extratimpurii și timpurii de cireş şi vişin ajunse la maturitatea de consum se vor continua lucrǎrile de recoltare. În majoritatea podgoriilor, la viţa de vie se vor semnala înfrunzirea, creşterea lăstarilor şi înflorirea, iar la soiurile timpurii de masǎ, formarea şi creşterea boabelor. Condiţiile agrometeorologice menţionate vor permite desfǎşurarea lucrǎrilor agricole specifice (fertilizǎri, erbicidǎri, praşile manuale/mecanice, tratamente fito-sanitare, etc.), iar în zilele cu precipitaţii acestea vor fi întrerupte temporar.

Recomandări de specialitate

Efectuarea tratamentelor fito-sanitare la speciile de câmp, precum şi în plantaţiile pomi-viticole. Combaterea buruienilor (erbicidări, praşile mecanice/manuale) în culturile prăşitoare. Continuarea aplicării irigaţiilor în zonele afectate de seceta pedologică.

Director Executiv ANM, Dr. Elena MATEESCU