-

Dulceața de zmeură întreagă

Azi pregatim ceva dulce impreuna, folosind ca materie prima delicioasa zmeura. Dulceata de zmeura intreaga – reteta de pe vremuri.

Ingrediente:

  • 1 kg zmeura, boabe intregi, sanatoase
  • 1 kg zahar tos
  • 150 ml apa
  • zeama de la o lamaie

Se pune zaharul intr-o vas larg, cu pereti mai inalti (dulceata se umfla la fiert) si se umezeste cu apa rece (150 ml de apa la 1 kg de zahar). Se stoarce zeama de la lamaie peste zaharul umectat din vas. Se pune la foc si se urmareste ca zaharul sa se dizolve si sa fiarba siropul. Se lasa la fiert cca. 5-6 minute. Zeama de lamaie previne cristalizarea si va ajuta la pastrarea culorii frumoase a fructelor.

Cand siropul s-a legat (fara sa devina caramelizat) se adauga boabele de zmeura.. se amesteca delicat cu o lingura de lemn ca sa fie cuprinse bine de sirop, la foc moderat.

Dupa cateva minute bune dulceata ajunge in regim de fierbere si se umfla. Se reduce focul si se culege spuma care se formeaza la suprafata. Se lasa la foc mic inca cca.15 min.

Dupa scurgerea acestui timp se opreste focul, si vasul se acopera imediat cu un stergar bine udat cu apa rece.

Se lasa vasul cu dulceata sa se raceasca complet; acesta este timpul necesar ca boabele sa absoarba solutia de zahar din jur si sa se confieze, devenind grele si translucide.

Turnăm dulceata în borcane sterilizate, le fixăm capacele şi le întoarcem cu gura în jos (sa nu patrunda aerul); se învelesc în cârpe curate și se lasă 24 de ore să se răcorească încet.

Din cantitatile din reteta vor iesi 3 borcane de 400 ml de dulceata de zmeura, bob-cu bob, cu o culoare grozava, rubinie.

Simplu și gustos, un preparat ideal de păstrat pentru zilele friguroase de iarnă.

Jeleu de zmeura

Ingrediente:

  • 1 I suc zmeura
  • 2 kg zahar tos

Se spala fructele si se preseaza; sucul obtinut se strecoara bine, se masoara si se pune intr-un vas in care se amesteca cu zaharul in raportul: 1 l suc, la 2 kg de zahar.

Se pune la foc mic; zaharul se adauga treptat, in 4-5 reprize, timp in care se amesteca continuu cu o lingura de lemn; incet-incet preparatul incepe sa gelatinizeze..

Jeleul astfel obtinut este deosebit de aromat si pastreaza toate calitatile fructelor proaspete. Jeleul rubiniu se toarna in borcane sterilizate, se acopera cu un strat subtire de zahar, se fixeaza capacele şi le întoarcem cu gura în jos; se pastreaza intr-un loc rece, aerisit si intunecos.

Se poate folosi ca atare sau la budinci, creme sau chiar sub forma de bautura racoritoare in amestec cu apa minerala.