-

Academia Română susţine majorarea fondurilor pentru cercetare din agricultură şi silvicultură

Reprezentanţii Academiei Române atrag atenţia Guvernului că trebuie să aloce mai multe fonduri cercetării din agricultură şi silvicultură.

Aceasta, deoarece - spun academicienii - încălzirea globală poate afecta securitatea alimentară din ţara noastră în următoarele decenii.

Pe de altă parte, ei afirmă că agricultura trebuie transformată, pentru că în acest moment, zootehnia şi lucrările agricole produc aproximativ 20 la sută din gazele cu efect de seră.

Academicianul Nicolae Săulescu a declarat că specialiştii Institutului de Cercetare în Agricultură Fundulea au obţinut soiuri de cereale rezistente la secetă şi căldură, soiuri care au reuşit în ultimii ani să acopere randamentul scăzut al unor soiuri clasice.

Nicolae Săulescu: Fără mai multe investiţii în cercetare, există un risc real de eşec catastrofal în securitatea globală şi fără îndoială, alte ţări o duc mai rău decât noi. Şi în România există un risc real de scădere a producţiilor, mai ales ca urmare a creşterii temperaturilor.

Cercetarea are deja unele soluţii disponibile şi poate furniza în viitor noi soluţii de adaptare şi/sau atenuare. Este necesar să se investească acum în cercetare, pentru a creşte şansele de asigurare a producţiei agricole viitoare a României.

Sursa: Radio Romania Actualitati

Foto: pixabay.com

Articole înrudite