-

Culturile de hamei din România au scăzut substanţial în ultimii 20 de ani

Culturile de hamei din România au scăzut substanţial în ultimii 20 de ani, iar în judeţul Mureş suprafaţele cultivate s-au înjumătăţit, ajungând la aproximativ 200 de hectare.

Reprezentantul celui mai mare producător de hamei din ţară, Akos Mora, a explicat care sunt cauzele acestei situaţii: „S-au făcut puneri în posesie pe terenuri pe care au existat aceste construcţii care susţin creşterea hameiului şi în momentul de faţă suntem în situaţia în care există omul care şi-a primit înapoi terenul respectiv, societăţile de hamei care au investiţiile pe acel teren. Deci este o situaţie juridică destul de complicată din cauza acestei suprapuneri. Deşi legile de retrocedare şi puneri în posesie spun foarte clar că acolo unde există construcţii, punerea în posesie se va face pe alt teren. Gândiţi-vă ce înseamnă să faci o parcelă de hamei de şase hectare, prin contract cu şase, şapte, opt, chiar 10 persoane.”
Producţia internă de hamei asigură mai puţin de 8% din necesarul producătorilor de bere, iar înfiinţarea unui hectar şi investiţiile necesare costă zeci de mii de euro, a mai spus Akos Mora. Hameiul poate fi cultivat doar în judeţele Mureş, Sibiu, Alba, Cluj sau Hunedoara şi sunt probleme în ceea ce priveşte plantaţiile îmbătrânite, deteriorarea sistemelor de susţinere a culturii şi dotarea insuficientă a fermelor. Culturile de hamei beneficiază de sprijinul direct pe suprafaţă şi de două subvenţii totale de aproximativ 1.000 de euro la hectar, din bugetul naţional şi din cel al fondului european de garantare agricolă.

RADOR
Foto: Pixabay