-

Agricultorii vor să organizeze acţiuni de protest în perioada următoare din cauza secetei

Agricultorii din Dobrogea spun că vor organiza acţiuni de protest în perioada următoare, pentru că situaţia generată de secetă este fără precedent, iar guvernul amână în continuarea sprijinirea producătorilor agricoli.

Cel mai afectat judeţ este Constanţa, unde peste trei sferturi din recoltă a fost distrusă. Peste 180 de fermieri au semnat deja o petiţie online prin care cer suspendarea ratelor la credite şi leasing pentru cel puţin un an, plata în avanas a subvenţiilor şi plata rapidă a despăgubirilor promise.

Judeţul Constanţa are peste 450.000 de hectare calamitate de seceta pedologică, adică mai mult de o trieme din suprafaţa totală distrusă la nivel naţional.

Seceta îşi pune amprenta inclusiv asupra culturilor înfiinţate în primăvară de porumb şi floare, iar fermierii sunt nemulţumiţi că Ministerul Agriculturii nu a iniţiat niciun demers în sprijinul lor pentru a salva agricultura în judeţul Constanţa.

Răzvan Filipescu, unul dintre fermierii iniţiatori ai acţiunii: Este în pragul falimentului şi absolut nimeni nu a înţeles că toate măsurile de sprijin trebuie luate acum, şi nu mai târziu, pentru că se discută de acest lucru încă din februarie, din martie, din aprilie, de când s-a constatat starea de calamitate, şi absolut nimeni nu a luat nicio decizie până la acest moment.

Pentru că nu recoltat nimic şi nu au generat venituri, fermierii spun că nu îşi pot plăti datoriile faţă de funrizori şi bănci, iar măsurile de ajutor din partea guvernului sunt vitale.

Fermierii spun că vor lansa acţiuni de protest dacă solicitările lor nu vor primi un răspuns până în 20 august.

Răzvan Filipescu: Considerăm normal să lansăm soluţiile, propunerile pe care noi le avem, să fim ascultaţi, dar dacă în două săptămâni nu se vor lua decizii se va ajunge la disperare şi, cu siguranţă, vor fi greve, proteste pe şosele, pe drumuri, dar sperăm să nu ajungem acolo.

Sursa: radio romania actualitati

Foto: pixabay

Articole înrudite