-

Soluții ingenioase pentru încălzirea serelor și a solariilor pe timp de iarnă

Nici nu s-a terminat încă bine de recoltat legumele de prin sere și solarii, că un nou început e la orizont.

Mulți legumicultori își fac deja planuri și proiecte legate de încălzirea serelor și solariilor pe timpul iernii, fiindcă , atunci când vine gerul, este greu ca în spațiul protejat să se mențină o temperatură convenabilă.

Sobele cu rumeguș cu tiraj forțat și panourile termosolare, par să fie soluțiile cele mai accesibile.

Fumul este circulat printr-un tub de tablă care ocolește întreg solarul. Pentru a asigura un tiraj corespunzător, se montează un ventilator care împinge aerul cald cu presiune în sistemul de încălzire. Cu acest sistem, simplu și ingenios mulți legumicultori își încălzesc solariile și de câte 1.000 de metri pătrați .

Un alt sistem, ceva mai complex, care are avantajul de a folosi doar energia solară, care este absolut gratuită , sunt panourile termosolare. Concret , sunt niște plăci subțiri din aluminiu, cu dimensiuni de aproximativ 1x2 metri, montate pe un suport astfel încât să stea deasupra solului, la aproximativ o jumătate de metru, înclinate la un unghi de cca. 45 de grade. Partea de deasupra se vopsește în negru.

Aceste panouri se amplasează în solar sau în seră, între rânduri și se pot muta, spre a nu împiedica dezvoltarea uniformă a plantelor. În zilele însorite, suprafața neagră absoarbe căldura solară, astfel încât temperatura panourilor poate atinge 90 – 100°C. Aerul care intră în contact cu panoul se încălzește și se ridică, fiind imediat înlocuit de altul mai rece. Astfel, circulația aerului în solar se reglează de la sine.

Autorii acestui dispozitiv susțin că prin folosirea invenției lor cheltuielile cu încălzirea pot fi reduse cu peste 50%. Punctul sensibil, însă, este cel legat de soare, căci sistemul nu funcționează noaptea sau în zilele când cerul este înnorat.

Așadar, iată doar două soluții care par să ofere performanțe mai bune cu cheltuieli mai mici pentru încălzirea serelor și solariilor pe timp de iarnă.

Sursa: Viorel Grosu

Foto: pixabay