-

Ce este Remdesivir și de ce experții recomandă precauție în tratarea COVID-19 cu acesta?

Scris de

Ce este Remdesivir? De ce experții - cu toate că au multe așteptări și speranțe de la acest medicament - recomandă precauție cu privire la utilizarea sa pentru COVID-19?

De câteva zile, a ajuns și în România, la Timișoara, medicamentul considerat, în Statele Unite, a fi „noul standard” în materie de tratament al bolnavilor cu COVID-19 aflați în stare foarte gravă. Urmărind o serie de surse internaționale credibile, AntenaSatelor.Ro vine pentru dv. cu o serie de informații. Mai întâi, o prezentare „pe scurt” a faptelor și a informațiilor verificabile și verificate de experți și media internaționale (dincolo de orice conspirație și de politică):(sursa)

1. Un studiu clinic făcut public recent arată că a scăzut cu 31% timpul de recuperare necesar pacienților cu COVID-19, aflați sub tratament cu Remdesivir. Practic, este pentru prima dată cnd un medicament testat pe pacienții cu COVID-19 are un rezultat atât de promițător.

2. Cu toate acestea, studiile nu au arătat până acum și o scădere semnificativă a ratei mortalității, în rândul celor care au fost tratați cu Remdesivir (cu alte cuvinte, cei la care tratamentul merge, se recuperează mai ușor; dar procentul celor vindecați cu ajutorul acestui medicament nu este (cu mult) mai mare). (Studiul clinic arată că la pacienții din lotul de cercetare care au luat Remdesivir, rata mortalității este de 8%, în vreme ce la cei care au primit un medicament placebo, rata mortalității a fost de 11,6%)

3. Experții preferă să manifestă „un optimism prudent” în ceea ce privește recomandarea folosirii pe scară largă a medicamentului. 

Totuși, să nu fim cârcotași. Noul Coronavirus și Pandemia Covid-19 au pus o planetă întreagă pe jar, iar veștile bune, fie ele și „temperate”, sunt absolut necesare. Și pacienților, și medicilor, și șefilor de stat, și oamenilor simpli.

Pe 29 aprilie, deci cam pe când Remdesevir ajungea și în România, dr. Anthony Fauci - directorul Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase din Statele Unite (NIAID) - ajungea în Biroul Oval de la Casa Albă, împreună cu un alt specialist, dr. Deborah Birx, pentru a anunța rezultatele pozitive ale unui studiu clinic bazat pe folosirea medicamentului Remdesivir în tratamentul COVID-19. 

Produs de Gilead Sciences pentru tratamentul virusului Ebola, acum câțiva ani (afecțiune în care nu s-a dovedit a fi atât de eficient pe cât s-a scontat), Remdesivir a fost testat (și) pentru COVID-19. De data aceasta, spun studiile de până acum, cu ceva mai mare succes. 

Rezultatele făcute publice în 29 aprilie de dr. Fauci arată că „Remdesivir are un efect clar, semnificativ, pozitiv în diminuarea timpului de recuperare”, iar îmbunătățirea timpului de recuperare a pacienților deși „nu pare o eliminare de 100%, este o dovadă foarte importantă a conceptului, deoarece ceea ce a dovedit este că un medicament poate bloca acest virus” (Associated Press). Studiul a analizat 1.063 de pacienți care au fost spitalizați cu complicații grave ale coronavirusului.

Nu este singurul studiu american, derulat de la apariția virsului în China, care să fi avut ca subiect efectul Remdesivir în tratarea pacienților cu Covid-19. Dr. Evelyn Ling, profesor de studii clinice la școala de medicină a Universității Stanford, care lucrează la un studiu de remdesivir, a declarat pentru NPR News că tratamentul este „foarte promițător”, în special, având în vedere că în prezent pacienții „nu au nicio opțiune excelentă”, spune ea. . „Este nevoie de mult timp pentru recuperare. Așadar, cred că dacă putem scurta asta, este excelent pentru pacienții noștri.”

Chiar dacă președintele Donald Trump a „apăsat pedala”, cerând să se urgenteze aprobarea regulamentelor care ar permite producerea pe scară largă a medicamentului - „Vrem să fie totul în siguranță, dar am dori să vedem aprobări foarte rapide, în special cu lucrurile care funcționează”, spunea Trump - experții americani au salutat știrile cu optimism, dar și cu precauție. Dr. Mark E. Rupp, profesor la departamentul de Boli Infecțioase de la Universitate din Nebraska a ținut să atragă atenția, într-o declarație dată PoliFact.com, că, deși rezultatele sunt „foarte încurajatoare”, e nevoie de multă atenție. „Suntem încă în primele reprize ale jocului”, spune el, apăsând pe faptul că există încă multe necunoscute și multe lucruri de învățat, de experimentat. 

Argumentele experților care îndeamnă la precauție pornesc, între altele, de la faptul că, deși s-au făcut multe cercetări legate de acest medicamentm rezultatele au fost contradictorii. Un studiu similar, realizat în China - doar pe 237 de pacienți, este drept - nu a ajuns la aceleași rezultate pozitive, cercetătorii chinezi precizând că le-a fost greu să înainteze cu cercetarea, deoarece nu au găsit un număr mai mare de voluntari pentru acest tratament. Pe de altă parte, urgența pandemiei cu noul coronavirus face ca procesul de testare și apoi de aprobare a unui medicament să nu se deruleze în maniera obișnuită și să fie eliminate, uneori, unele precauții, din nevoia de a găsi urgent un remediu. Urgența pandemiei coronavirusului a aruncat o cheie în procesul normal de precauție de testare și aprobare a medicamentelor. O scădere (posibilă) a ratei mortalității pacienților gravi de la 11,6% la 8% (așa cum o arată rezultatele studiului prezentat pe 29 aprilie lui Donald Trump) este o îmbunătățire, dar nu cea pe care o așteptau clinicienii și cercetătorii din domenu. 

Pe de altă parte, utilizarea pe scară largă a Remdesevir ar putea, în timp, să releve o serie de probleme pe care le are medicamentul, în tratamentul noului coronavirus. Deocamdată, încă nu se cunosc efectele adverse ale acestui medicament în funcție de co-morbiditățile pacientului, de grupa de vârstă, de alte medicamente pe care acesta le poate lua. Nu se cunosc nici efectele secundare rare și nici dacă medicamentul va putea fi folosit în viitor și pentru a preveni boala. Nevoia de a avea rapid un răspuns pozitiv, de a găsi tratamentul pentru COVID-19, ar putea duce la și la decizii pripite. „Chiar și atunci când vrem să înaintăm rapid, trebuie să urmăm procesul normal, pentru a nu pierde ceva vital”, a declarat pentru PoliFact.com și dr. Ally Dering-Anderson, profesor asociat la Colegiul de Farmacie al Universității din Nebraska. 

Remdesivir aduce unele speranțe, pentru pacienți, medici și șefi de state. La finele lui aprilie, când primele rezultate ale primului studiu semnificativ asupra medicamentului, în SUA, erau aduse la cunoștința președintelui Donald Trump, un lot cu prețiosul medicament ajungea și în România, la Timișoara, unul dintre centrele medicale, universitare și de cercetare în medicină din România cel mai tare implicat în lupta cu noul coronavirus.

Un text de Simona Lazăr

Foto: Pixabay

banner 600 f 1

Articole înrudite

 • Am coronavirus! Pot continua să alăptez?

   Confruntat cu epidemia de Coronavirus, nu te poți abține să nu-ți faci griji ... mai ales dacă ai un copil acasă. Îi putem transmite COVID-19 alăptându-l, dacă este infectat? Ar trebui să nu mai alăptăm? Este laptele matern un antidot pentru SARS COV 2? Să facem un bilanț1
  Unul dintre principalele motive pentru care alăptați este că doriți să oferiți bebelușului cel mai bun început posibil. Dar epidemia de coronavirus, ar trebui să le împingă pe mame să apeleze la sticle sau chiar la lapte pentru sugari?
  Noul virus din China este extrem de contagios și revendică multe victime din întreaga lume. Cu toate acestea, vești bune pentru mamele care alăptează. Un studiu realizat de cercetători britanici și publicat în revista științifică The Lancet indică faptul că nu a fost găsită nicio urmă de SARS CoV 2 în laptele matern al mamelor infectate. Acești germeni virulenți nu erau de asemenea prezenți în lichidul amniotic sau în cordonul ombilical al femeilor care tocmai născuseră.
  Claude Didierjean-Jouveau, animator în cadrul Ligii Leche și autor al numeroaselor cărți despre alăptare, confirmă: „Toți experții și profesioniștii din domeniul sănătății asigură că noul coronavirus nu se află în laptele matern. Astfel, dacă mama contaminată este capabilă fizic, poate continua să alăptați fără probleme ”.
  Specialistul notează că „din punct de vedere biologic este important să continuăm. Anticorpii mamei sunt prezenți în lapte. Deci, dacă a dezvoltat boala și are anticorpi, și copilul ei va beneficia ”.
  Cu toate acestea, trebuie luate măsuri de precauție. Acest lucru se datorează faptului că, dacă virusul nu se află în laptele matern, este posibil să infectați un bebeluș prin atingere sau tuse lângă acesta. Prin urmare, este esențial să purtați o mască dacă prezentați semne de gripă, tuseți în cot sau vă spălați mâinile foarte regulat.
  „Aceste gesturi de barieră împotriva bolilor trebuie efectuate la fiecare hrănire, dar și la fiecare îngrijire acordată bebelușului. Este important să vă spălați mâinile înainte și după, de fiecare dată, pentru a evita contaminarea celui mic”, spune expertul în alăptare.
  În timp ce marea majoritate a minorilor pare a fi rezistentă la SARS-CoV-2, un studiu recent a evidențiat existența unor cazuri severe de COVID-19 la copii, dintre care unii aveau vârsta sub 12 luni.
  Această perioadă de carantină nu este ușor de gestionat. Și dacă virusul nu afectează calitatea laptelui matern, stresul îl poate agrava? Claude Didierjean-Jouveau: „Stresul nu are niciun impact asupra producției de lapte și nici asupra calității acestuia. Cu toate acestea, știm că în timpul anxietăților puternice sau al șocului - cum ar fi dolul - mamele pot avea dificultăți în a scoate laptele. Îi va fi greu să iasă în timpul hrănirii ”. Exprimarea laptelui nu va rezolva această problemă. „Singura modalitate este să încercați să vă relaxați: faceți o baie fierbinte, faceți pielea cu pielea împreună cu bebelușul, faceți o activitate (în interior) pe care o iubiți și care vă răzgândește ...”. Mamele care au dificultăți în a-și alăpta bebelușii nu ar trebui să rămână blocate în această izolare: „Nu ar trebui să ezite să-și împărtășească problemele. Pot să telefoneze, să trimită e-mailuri. Există și videoconferințe. Multe ONG-uri dedicate organizează întâlniri virtuale. Noile tehnologii fac acest lucru posibil să rămână informat și să mențină un canal de schimb ", amintește expertul.

  Foto: Pixabay

 • Coronavirus: care sunt simptomele la bebeluș?

  De la începutul epidemiei COVID-19, SARS CoV-2 a afectat rar copiii. Cu toate acestea, moartea recentă a unui bebeluș de 6 săptămâni și a unui bebeluș de 9 luni în SUA amintește că micuții nu sunt invulnerabili la noul coronavirus.

 • COVID-19: convalescența nu este atât de ușoară!

  Un număr bun de pacienți se recuperează după COVID-19 fără prea multe dificultăți. Dar pentru unii, în special pentru cei care au dezvoltat forme severe ale bolii, drumul spre recuperare poate fi lung.

 • COVID: primele simptome diferă în funcție de vârstă și sex

  COVID-19 afectează oamenii în moduri diferite chiar de la începutul infecției. Un nou studiu relevă faptul că primele simptome ale bolii variază în funcție de vârsta și sexul pacienților. 

 • Copiii între 12 şi 17 ani se vor putea vaccina anti-COVID şi cu serul Moderna

  Copiii între 12 şi 17 ani se vor putea vaccina anti-COVID şi cu serul produs de compania Moderna, începând de luna viitoare, pe lângă cel de la Pfizer.