-

Mircea Ardeleanu, Maestru Internaţional al Ţambalului, s-a stins la 66 de ani

Pe lângă aplauzele publicului şi aprecierile colegilor din lumea folclorului românesc, un titlul conferit în anul 2008 de către Uniunea Compozitorilor din Serbia i-a adus poate cea mai mare recunoaştere virtuozului instrumentist bănăţean, Mircea Ardeleanu, "Maestru Internaţional al Ţambalului".

În plină pandemie, inima lui bolnavă a încetat să mai bată în această dimineaţă.
Mircea Ardeleanu s-a născut la Bocşa Montană la 15 noiembrie 1953. Tatăl său era de naţionalitate maghiară, iar mama pe jumătate unguroaică, numele lor fiind Erdely, pe care Mircea îl schimbă în Ardeleanu, când vine la Timişoara, în anul 1968, cu ajutorul domnului Gheorghe Galetin, nefiind altceva decât traducerea în româneşte a numelui său.
De la 6 ani începe să cânte la ţambal, instrumentul pe care-l găsise în podul casei.
După clasele primare şi gimnaziale vine la Timişoara unde urmează liceul la actualul Colegiu Bănăţean, Şcoala Populară de Arte şi Institulul de Muzică de 3 ani. Începe să colaboreze cu ansamblurile româneşti, maghiare şi sârbeşti ale Casei de Cultură: "Timişul", "Rezeda", "Zora". Profesorul său de la Şcoala de Arte, Sturczinger, îi prevede un viitor strălucit, ca "ţimbalist". Un alt profesor pe care-l numea de fiecare dată când era intervievat, a fost profesorul de teorie şi solfegii, Sava Ilin.
Prin anii ?70 a început să cânte în restaurantele timişorene, după 1980, împreună cu Ilie Vincu, pune bazele formaţiei "Virtuozii Banatului". Până în 1985 a predat ţambal la Şcoala de Arte şi la Liceul de Muzică, după care îl găsim angajat la Novi Sad până în 1994 când au început bombardamentele americanilor în fosta Iugoslavie. Colaborarea cu RadioTeleviziunea din Novi-Sad i-a adus mari satisfacţii profesionale şi sute de imprimări. Oricât s-a străduit domnul Ciprian Cipu să-l aducă la Ansamblul Profesionist "Banatul", timp de 20 de ani nu a reuşit, abia din 1994, când director a fost Tiberiu Ceia, Mircea Ardeleanu a devenit un membru de bază al formaţiei profesioniste timişene, până la pensionare, în urmă cu câţiva ani.
A continuat colaborarea cu Orchestra din Novi Sad, grupul "Virtuozii Banatului" s-a impus în viaţa artistică timişeană şi nu numai, dovedind că folclorul autentic şi muzica tradiţională vor dăinui mereu, în ciuda involuţiei şi deprecierii pe care o anumită categorie a interpreţilor o practică pentru un succes facil.
În urmă cu câteva luni bune am avut o astfel de certitudine când am poposit la un restaurant tradiţional de unde am transmis live o parte a programului susţinut de "Virtuozii Banatului" şi Petrică Moise.
Mircea Ardeleanu a transmis arta sa muzicală fiului, Mircea Ardeleanu jr., muzician care îmbină valenţele artistice în genuri complexe, pornind de la folclor ajungând la jazz, café-concert, compilaţii şi prelucrări îndrăzneţe, punând calitatea artistică mereu în prim plan.
Rămas bun, Mircea Ardeleanu, ai ales să pleci în această perioadă atât de dificilă pentru omenire de parcă sufletul şi omenia ta nu au mai putut îndura. Lumea folclorului te plânge, iar noi vom păstra cu sfinţenie în Fonoteca Radio Timişoara imprimările tale, aşa cum sutele de solişti pe care i-ai acompaniat o vor face mereu.
Drum lin spre ceruri, Dumnezeu să-l odihnească în pace"?

RADOR

Articole înrudite