-

După luni de tăcere impusă, muzica live revine acasă, pe scena Ateneului Român

Deschiderea stagiunii simfonice 2020-2021 a Filarmonicii "George Enescu" va avea loc, după câteva luni de întrerupere, miercuri 7 şi joi, 8 octombrie 2020, de la ora 19.00, în Sala mare a Ateneului Român.

Orchestra Filarmonicii, condusă de dirijorul englez Stefan Asbury, propune un program alcătuit din următoarele lucrări: Pavana de Gabriel Faure, Concertul nr. 1, în la minor, pentru violoncel şi orchestră, op. 33 de Camille Saint-Saens şi Simfonia nr. 2, în re major, op. 36 de Ludwig van Beethoven. În calitate de solist al serii, va apărea violoncelistul de talie internaţională Andrei Ioniţă.

În prima parte a noii stagiuni, dirijorii Christian Badea, Stefan Asbury, Jonathan Berman, Lior Shambadal, Theo Wolters, Jin Wang, Gian Luigi Zampieri vor conduce Orchestra Filarmonicii "George Enescu", care va acompania solişti renumiţi precum pianistul Daniel Ciobanu, violoncelistul Andrei Ioniţă, violoniştii Mihaela Martin, Remus Azoiţei, Florin Croitoru, violistul Răzvan Popovici şi pianistul Cristian Niculescu.

"2020-2021 este stagiunea de debut în calitate de Director de Onoare a celebrului pianist şi dirijor Christian Zacharias, marcând şi mandatul în premieră în România de solist în rezidenţă a multipremiatului pianist Daniel Ciobanu', declară Andrei Dimitriu, director general al Filarmonicii 'George Enescu'. 'Deschiderea stagiunii 2020-2021 are loc în condiţii sanitare care impun restricţii imperative, afectând desfăşurarea concertelor. Categoric limitează repertoriul, dar restrânge şi oferta muzicienilor invitaţi, dirijori şi solişti, preocupaţi de pericolul pandemic. Pentru prima parte a stagiunii, cenzurată de diverse condiţionări, Filarmonica s-a străduit să susţină actul artistic cât mai aproape de standardul marii performanţe europene. Şi cred că, în bună măsură, am reuşit. Prezenţa unor nume de mare autoritate muzicală - Christian Badea, Andrei Ioniţă, Mihaela Martin, Stefan Asbury, Daniel Ciobanu, Viniciu Moroianu ş. a. - este o garanţie că vom reuşi să confirmăm statutul european al ansamblurilor noastre. Vom prezenta şi alte formule orchestrale în premieră, alte programe de real interes pentru melomani şi lumea muzicală, pe care le vom anunţa în formele consacrate", subliniază managerul general al instituţiei.

Un concert dirijat de Tiberiu Soare, realizat în parteneriat cu Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR), este programat pe 29 şi 30 octombrie 2020, fiind dedicat centenarului Uniunii Compozitorilor din România.

Alături de orchestră, Corul Filarmonicii "George Enescu" va prezenta publicului în cadrul concertelor vocal-simfonice câteva dintre cele mai reprezentative partituri clasice, semnate de Bach, Mozart şi Beethoven.

Deschiderea stagiunii simfonice 2020-2021 a Filarmonicii "George Enescu"

Orchestra simfonică a Filarmonicii 'George Enescu'
Sala mare a Ateneului Român

Miercuri şi Joi, 7 şi 8 octombrie, ora 19.00, Ateneul Român

Dirijor -STEFAN ASBURY
Solist - ANDREI IONIŢĂ

Program
Gabriel Faure -Pavana
Camille Saint-Saens -Concertul nr. 1, în la minor, pentru violoncel şi orchestră, op. 33
Ludwig van Beethoven - Simfonia nr. 2, în re major, op. 36

****

Din cauza restricţiilor impuse de pandemia cu COVID-19, vor fi puse în puse în vânzare în jur de 200 de locuri.

Preţurile biletelor sunt: Categoria I: 75 lei; Categoria II: 70 lei

Ca şi până acum, biletele se vor pune în vânzare în ziua de luni a săptămânii respective, de la ora 12.00.

Biletele se pot procura astfel:

De la Casa de Bilete a Ateneului Român
Program: Marţi - Vineri 12:00 - 19:00. Plata doar în numerar.
Telefon: 021.315.68.75

Online, accesând site-ul www.fge.org.ro - secţiunea "Calendar". Vă rugăm să luaţi în considerare că, odată început procesul de rezervare online, locurile vor fi blocate timp de 30 minute. Numărul maxim de bilete ce pot fi achiziţionate într-o sesiune online este de şase bilete. Procesatorul de plăţi online percepe un comision de 5% din valoarea biletului, comision adăugat la totalul plăţii.

Biletele odată cumpărate nu sunt returnabile decât în condiţiile prevăzute de lege.

***

STEFAN ASBURY
Invitat obişnuit al unor orchestre de top din lume, stagiunea 2020/21 a început pentru Stefan Asbury odată cu întoarcerea sa la Bilbao (Spania), pentru a dirija lucrări de Charles Ives, care va fi urmată de angajamente la Orchestra Radio Simfonică din Frankfurt, MDR Sinfonieorchester Leipzig, Orchestra Filarmonică 'George Enescu' şi Filarmonica Szczecin (Polonia). În ultimele stagiuni, a dirijat NDR Elbphilharmonie Orchestre, Copenhagen Philharmonic, Milwaukee Symphony Orchestra, Auckland Philharmonia şi China National Symphony Orchestra. De asemenea, a condus orchestre prestigioase precum MDR Sinfonieorchester Leipzig (în cadrul Beethovenfest Bonn) şi Orchestra Sinfonica de Bilbao (în timpul festivalului Musika-Musica din 2019). Este un promotor fidel al muzicii contemporane semnate de compozitorii Steve Reich, Wolfgang Rihm, Unsuk Chin şi Mark-Anthony Turnage. A condus, în ultimele stagiuni, premiera mondială a Concertului german de orgă semnat de Bernd Richard, la Musikverein din Viena, şi premiera mondială a Concertului pentru pian de Sir Harrison Birtwistle, alături de Sinfonieorchester des Bayerischen Rundfunks şi de pianistul Pierre-Laurent Aimard, inclusiv premiera acestei compoziţii în SUA, alături de acelaşi solist şi Orchestra Simfonică din Boston. După moartea compozitorului şi dirijorului englez Oliver Knussen (1952-2018), care i-a fost un mentor apropiat, a dirijat, în noiembrie 2018, ultima compoziţie completă a acestuia, împreună cu Birmingham Contemporary Music Group.

ANDREI IONIŢĂ
Născut în 1994 la Bucureşti, Andrei Ioniţă a început studiul pianului la vârsta de cinci ani, iar trei ani mai târziu a luat primele lecţii de violoncel. A studiat cu Ani-Marie Paladi la Şcoala de muzică 'Iosif Sava' din Bucureşti şi cu Jens Peter Maintz la Universitat der Kunste Berlin. Este câştigător al Premiului I la Concursul Internaţional 'Ceaikovski' din Moscova în iunie 2015, de asemenea laureat a numeroase concursuri internaţionale, dintre care amintim 'Aram Haciaturian', ARD, 'Emanuel Feuermann'. În 2016-2018, a fost desemnat drept 'New Generation Artist' de către BBC, iar în stagiunea curentă - artist în rezidenţă la Hamburg Symphoniker. A concertat cu Munchner Philharmoniker, Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, Orchestra Mariinsky, Filarmonica din Skt. Petersburg, Filarmonica Cehă, BBC National Orchestra of Wales, Filarmonica din Tokio, sub bagheta unor dirijori de renume: Valeriy Gergiev, Mikhail Pletnev, Nicholas Collon, printre alţii. Andrei Ioniţă a evoluat în recitaluri susţinute la Carnegie Hall, Wigmore Hall, Konzerthaus Berlin, Elbphilharmonie din Hamburg, Zurich Tonhalle, LAC Lugano, L'Auditori din Barcelona, dar şi la festivaluri precum Kissinger Sommer, Mecklenburg-Vorpommern, Schleswig-Holstein, Verbier, Cheltenham. Discul său de debut (realizat la Orchid Classics şi lansat în primăvara 2019) cuprinde lucrări pentru violoncel solo de Bach, Kodaly, Brett Dean şi Svante Henryson. Andrei Ioniţă este bursier al Deutsche Stiftung Musikleben şi, prin generozitatea acestei fundaţii, cântă pe un violoncel realizat de Giovanni Battista Rogeri la Brescia în 1671.

***

Concertele programate în Stagiunea 2020 - 2021 implică respectarea tuturor măsurilor de siguranţă pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2, aşa cum au fost aprobate prin ORDINUL 3142/1495/2020, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, din 1 septembrie 2020.

Intrarea la concertele organizate în Sala mare a Ateneului Român este permisă până la ora 18.50 şi publicul este rugat să respecte cu stricteţe următoarele reguli:

* Accesul publicului va fi permis numai în condiţiile purtării de mască (medicală/nonmedicală) pe toată durata evenimentului. Pentru a oferi o protecţie eficace, masca trebuie să acopere gura şi nasul;

* Participarea la concert este permisă numai cu păstrarea locului individual în sală;

* Spectatorii îşi vor dezinfecta mâinile cu dezinfectant avizat pe bază de alcool care va fi pus la dispoziţie la intrare;

* Ateneul Român îşi rezervă dreptul de a efectua un triaj observaţional la intrare şi de a nu permite accesul persoanelor care prezintă simptome de infecţie respiratorie (tuse, strănut, rinoree);

* Termometrizarea spectatorilor se va face de către personalul instituţiei. Persoanele care refuză să le fie verificată temperatura nu vor avea acces în sală. Nu se va permite accesul persoanelor care înregistrează temperatura măsurată mai mare de 37,3 grade C. În cazul în care temperatura înregistrată depăşeşte 37,3°C, se recomandă repetarea măsurării temperaturii, după o perioadă de 2-5 minute de repaus;

* Accesul în spaţiu, la toalete şi ieşirea din Ateneul Român se face cu respectarea distanţării de minimum 1,5 metri, conform marcajelor;

* Pentru a evita aglomeraţia şi formarea de grupuri, accesul se face cu o oră înainte de începerea spectacolului. Intrarea şi ieşirea se vor efectua gradual, rând cu rând, astfel încât să nu se creeze aglomeraţie;

* Distribuţia locurilor în sală se face conform normelor legale.

* Spectacolele se vor desfăşura fără pauze pentru a se evita aglomerarea spaţiilor din foaier;

* Se interzice spectatorilor consumul de alimente şi băuturi în incinta Ateneului Român, cu excepţia lichidelor ambalate individual.

***

Pentru a putea respecta normele metodologice sanitare transmise prin Ordinul nr.3142/1495/2020 emis de Ministerul Culturii şi Ministerul Sănătăţii, vă anunţăm că, temporar, suntem nevoiţi să renunţăm la sistemul de abonamente la concertele de joi şi vineri ale Filarmonicii "George Enescu".

Abonaţii care şi-au achitat abonamentul pe luna martie 2020 cât şi cei care şi-au achitat abonamentul pe o perioadă mai mare (două sau mai multe luni) îşi pot recupera contravaloarea abonamentelor pentru concertele care nu au avut loc datorită stării de urgenţă sau alertă, începând cu data de 01.10.2020.

Restituirea contravalorii biletelor şi abonamentelor se va face numai pe bază de cerere cu prezentarea tipizatelor nefolosite (bilete şi abonamente) la casa de bilete a Filarmonicii "George Enescu".

Plata efectivă se va efectua prin ridicarea din Trezorerie a sumelor solicitate în limita unui plafon de 2.000 lei zilnic sau prin transfer bancar, în care sens vă rugăm să ne furnizaţi contul şi banca ce vă deserveşte.