-

Caracteristici meteorologice

În acest interval va predomina o vreme în general normală, în majoritatea zonelor de cultură. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între -3...10°C în cea mai mare parte a țării, limite apropiate de normele climatologice. Temperatura maximă a aerului se va încadra între 1...13°C, pe întreg teritoriul. Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între -7...7°C la scara întregii ţări, cele mai scăzute valori fiind posibile în depresiuni, unde vor fi condiţii pentru producerea îngheţului la suprafaţa solului. Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm va oscila între 3...11°C în zonele de câmpie, favorabilă parcurgerii proceselor vegetative ale culturilor de toamnă semănate până la această dată. Se prognozează precipitaţii predominant sub formă de ploaie, dar și mixte (ploaie, lapoviță și ninsoare), fiind însoţite de intensificări temporare ale vântului în aproape toată ţara, iar izolat cantitățile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.

Caracteristici agrometeorologice

Rezerva de apă pe profilul de sol 0-50 cm, în cultura grâului de toamnă, va prezenta valori satisfăcătoare și apropiate de optim, în cea mai mare parte a ţării. Deficite de umiditate în sol se vor înregistra în Dobrogea, local centrul , estul, nordul, nord-estul, sudul și sud-estul Munteniei, sudul, centrul și estul Olteniei, sud-estul, estul și izolat centrul Moldovei, sud-vestul Crișanei.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Pe fondul temperaturilor favorabile din aer şi sol, procesele de creştere şi dezvoltare ale speciilor de toamnă (rapiţă, orz şi grâu) vor evolua pe ansamblu în bune condiţii, iar în depresiunile nordice şi centrale, ritmurile de vegetaţie ale plantelor vor fi uşor mai lente. Orzul şi grâul de toamnă, în funcţie de data semănatului şi agrotehnica aplicată îşi vor continua germinarea (75-100%), răsărirea (40-100%) şi apariţia frunzei a treia (20-100%), pe aproape întreg teritoriul. Cele mai avansate în vegetaţie vor fi cerealierele înființate în epoca optimă la care se va semnala faza de înfrăţire (10-60%). În Dobrogea, Muntenia, Moldova şi Crişana, cultura de rapiţă înfiinţată în perioada optimă va parcurge înfrunzirea (6-11 frunze). Starea de vegetaţie a plantelor se va menţine medie şi bună pe suprafeţele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului, iar pe terenurile afectate de seceta pedologică, uniformitatea şi vigurozitatea va fi medie şi slabă. La nivelul întregii ţări, speciile pomicole şi viticole îşi vor definitiva faza de maturare a lemnului/coardelor, înregistrându-se predominant îngălbenirea şi căderea fiziologică a frunzelor. În general, lucrările agricole de sezon se vor efectua în condiţii relativ bune.

Recomandări de specialitate

Finalizarea lucrărilor de eliberare a terenurilor de resturile vegetale. Efectuarea arăturilor adânci de toamnă pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului. Aplicarea îngrăşămintelor minerale complexe la speciile de toamnă înfiinţate în epoca optimă. Lucrări de întreţinere în vii şi livezi (arături, administrarea îngrăşămintelor organice).

Director Executiv ANM, Dr. Elena MATEESCU