-

Conectăm şcolile la internet. Iniţiativă USR, adoptată

Camera Deputaţilor a adoptat astăzi o serie de modificări la Legea educaţiei naţionale, iar printre ele se numără şi propunerea USR ca primarii să fie obligaţi să asigure accesul la internet pentru toate şcolile din localitatea lor.

"Învăţământul online este extrem de important în această perioadă, a fost şi în starea de alertă, va fi probabil şi în toamnă. Suntem cu toţii îngrijoraţi în ceea ce priveşte calitatea actului didactic şi a modului în care vom gestiona această situaţie de criză sanitară, criză socială şi, mai ales, criză educaţională. USR a propus o clarificare din perspectiva administraţiilor locale, reglementând obligaţia lor de a asigura accesul la internet în toate unităţile de învăţământ, pentru că, ştim foarte bine, primarii răspund de tot ceea ce înseamnă dotare în şcolile în care învaţă copiii noştri. Amendamentul nostru a fost acceptat şi înglobat în legea adoptată astăzi. Trebuie să punem accentul pe acest tip de învăţare, care devine complementar tipului clasic. Procesul de digitalizare trebuie să continue. Pandemia ne-a obligat să forţăm digitalizarea societăţii, inclusiv în învăţământ", declară deputata USR Cristina Iurişniţi.

Amendamentul USR prevede introducerea unui alineat nou la art. 111 din Legea educaţiei naţionale (nr. 1/2011): "Autorităţile administraţiei publice locale asigură accesul la internet al tuturor unităţilor de învăţământ în localităţile în care acestea îşi exercită autoritatea".
Propunerea a fost formulată, întâi, într-un proiect de lege depus de deputata USR Cristina Iurişniţi, la mijlocul lunii iunie, în scopul conturării cadrului normativ necesar pentru ca învăţarea în mediul online să devină o realitate.

USR a formulat, de altfel, o serie întreagă de propuneri pentru ca activitatea şcolară să poată fi reluată în toamnă în condiţii de siguranţă pentru elevi, cadre didactice şi, implicit, părinţi. Printre ele, implementarea unui sistem hibrid de educaţie, sprijinirea elevilor care au nevoie de recuperarea pregătirii şcolare şi demararea susţinută a racordării şcolilor şi grădiniţelor la apă curentă, construirea toaletelor acolo unde nu există.