-

Metodă rapidă de învățare a unei limbi străine... în vacanță

Scris de

Poate n-o să stai chiar la un hotel de 5 stele – o fi de 4, ori numai de 3 – dar cu siguranță felul în care vei consuma o astfel de vacanță merită punctajul maxim.

Și asta pentru că vei beneficia de toate ingredientele. Un loc special de pe planetă, dedicat vacanțelor 365 de zile pe an. Un plus adus de vestigiile istorice (care pendulează între Antichitatea cea mai.... veche – templele megalitice de aici fiind mai bătrâne decât cel de la Stonehenge - și epoca de glorie Cavalerilor Ioaniți ce vor căpăta curând supra-numele de Cavaleri de Malta). O natură fascinantă și... multă, multă distrație – căci locul pe care vreau să vi-l recomand este renumit drept... Ibiza din mijlocul Mediteranei.

St. Julian, mica și febrila stațiune malteză aflată în golful cu același nume, la nord de capitala Valetta, este, vara toată un fel de centru mondial al cursurilor de limbi străine, care se învață după metoda “imersiunii” - doar te afli la malul unei mări, nu-i așa? De fapt, numele științific al acestui demers pedagogic este altul – metoda comunicativă - și a fost creat în urmă cu peste 130 de ani de lingvistul Maximillian Berlitz. Berlitz s-a născut într-o familie de evrei din Germania, a emigrat mai întâi în Franța, apoi dincolo de Ocean. Prima școală care i-a urmat preceptele a fost fondată de el în Rhode Island, Statele Unite, în 1878, și a pornit de la nevoia de a-i învăța pe americani franceza și germana. Pare o ironie, dar azi, în cele peste 550 de școli răspândite în 70 de țări, limba cea mai des urmată de cursanți este engleza...

Metoda comunicativă

În ce constă metoda comunicativă? Pentru cei mai mulți dintre noi, învățarea unei limbi străine a avut loc în cadrul instituționalizat al școlii (gimnaziu, liceu, facultate), unde accentul se punea îndeobște pe examenul scris, care să ne testeze cunoștințele. Conta apoi să citești corect, să traduci – și doar un procent foarte mic din procesul de învățare se axa pe conversație. Metoda comunicativă pornește în principal de la conversație. Comunicare. Nu ai voie să-ți folosești limba maternă, să-ți “traduci” cerințele celuilalt în limba ta, ci să încerci să comunici strict în limba studiată, pornind de la un vocabular pe care îl stăpânești și pe care îl crești pe măsură interacționezi cu ceilalți, fie că este vorba despre profesori sau despre alți cursanți asemenea ție.

O astfel de experiență este și mai eficientă atunci când nu ai alături pe cineva cu care să te simți tentat să comunici în propria-ți limbă. Când ești în vacanță, de exemplu, în mijlocul mării albastre. Iar când poți completa timpul de studiu cu timp de distracție și de relaxare într-unul dintre cele mai tentante locuri din Europa, cu siguranță rezultatele se vor vedea curând.

Turismul educațional

O țară cum e Malta, care trăiește într-o proporție covârșitoare din turism, reușește să exploateze toate formele pe care le dezvoltă industria ospitalității. Iar combinația aceasta între vacanță și studiu i-a dat câștig de cauză. Mai multe școli de limbi străine, cu examene finale atestate de ministerele Muncii și Educației din Malta, funcționează nu doar în St. Julian, ci și în alte orașe-stațiune din zona litorală, cum ar fi Qawra.

Poți opta pentru o tabără școlară, organizată după principiul unui campus universitar, cu hoteluri în care se află numai cursanți asemeni ție, cu plajă privată unde îi vei întâlni doar pe cei alături de care mergi la cursuri, cu excursii în împrejurimi și fel de fel de acțiuni de socializare, menite să te ajute să exersezi și să te perfecționezi în limba pe care ai ales-o ș.a. Cu mențiunea că poți evada oricând pentru a ajunge într-un centru comercial, la sală de bowling sau într-un club de fițe, unde să-ți petreci noaptea toată (dar să nu uiți că dis-de-dimineață reîncep cursurile).

Unele dintre cursurile oferite de școlile de limbi străine presupun cazarea în familii de maltezi, selectate cu grijă, astfel încât tu, tânărul studios, să poți să “lucrezi” la creșterea vocabularului tău încă de la micul dejun servit în stil britanic (cu nelipsiții cârnăciori și, poate, cu iahnie de fasole) sau în stil maltez... cu usturoi (după cum consemna acest straniu obicei alimentar și Regina Maria a României, care și-a petrecut anii adolescenței în Malta).

Cel mai simplu mod de a accede la un program lingvistic, în arhipelagul-de-miere, este să alegi o vacanță standard, care are ca bonus cursurile tale de limbi străine. Astfel, doar perioada pentru cursuri e gestionată de trainerii tăi, în rest având libertatea să îți organizezi timpul după bunul tău plac. Să-ți faci propriile descoperiri, să bați insula de-a lungul și de-a latul în răstimpul orelor libere, să-ți petreci nopțile pe un ring de dans în Paceville (un alt nume sub care este cunoscută stațiunea St. Julian) sau în vreunul dintre satele malteze, la ceasul când cerul se umple de focul de artificii al festelor din fiecare vară. Un singur stres te așteaptă: cel al examenelor finale, ce îți vor aduce o diplomă recunoscută internațional, care atestă nivelul de cunoștințe lingvistice atins în această vacață inedită, pe care nu o vei uita niciodată.

Un text de Simona Lazăr

Foto: Pixabay