-

Prima generaţie care dă Bac-ul și Evaluarea Națională „cu masca pe faţă”

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Prima generaţie care dă Bacalaureantul cu masca pe faţă a trecut deja de prima probă. Un absolvent de liceu din judeţul Bistriţa-Nasăud a fost depistat ieri cu temperatură de peste 37,3 grade Celsius, motiv pentru care nu i s-a permis să intre în sală şi va susţine examenul în etapa specială, care se desfăşura luna viitoare.

Pe de altă parte, elevii clasei a VIII-a au scăpat de emoţie, au primit şi primele rezultate de la examenele de săptămâna trecută. Elevii au obţinut cele mai multe note de 10 din ultimii şapte ani, la Evaluarea Naţională, fiind în total 839 de medii de 10, înainte de contestaţii. Vorbim despre cum se desfăşoară examenele din acest an şi care sunt rezultatele împreună cu secretarul de stat în Ministerul Educaţiei şi Cercetării, Luminiţa Barcari. La prima vedere, foarte multe note de 10 la Evaluarea Naţională, într-un an în care procesul de învăţământ a fost cu totul altfel, fiind afectat de pandemia de coronavirus. Care să fie explicaţia pentru acest bum, să-i spunem, de note bune, note mari?
Luminiţa Barcari: „Într-adevăr, suntem bucuroşi că absolvenţii de clasa a VIII-a au obţinut aceste rezultate la Evaluarea Naţională. Acest lucru dovedeşte că s-au putut pregăti şi în astfel de condiţii, în condiţiile în care cursurile au fost suspendate, ei au muncit online cu profesorii lor, au revenit două săptămâni în condiţii foarte stricte la şcoală, pentru a se pregăti în continuare şi iată rezultatul pregătirii lor. Vreau să felicit atât elevii, cât şi profesorii care au contribuit la pregătirea absolvenţilor de clasa a VIII-a.”
Merită să mai remarcăm un aspect: rezultatele au fost net superioare în mediul urban, faţă de cel rural, şi, ţinând cont de faptul că nu toţi elevii s-au putut pregăti online, neavând acces la tehnologie, cum ne-am raporta la acest subiect?
Luminiţa Barcari: „Bineînţeles că întotdeauna a fost o diferenţă între urban şi rural. Pe noi ne preocupă în continuare acest procent din mediul rural şi din zonele defavorizate./eradu/asalar/ Şi bineînţeles că vom pregăti un set de măsuri, atât pentru dotarea acestor copii cu tablete, iată că Ministerul este în proces de achiziţie a acelor tablete despre care am mai spus, dar şi pentru a pregăti profesorii să lucreze online cu elevii în cazul în care s-ar repeta astfel de situaţii. Şi nu numai atât. Deci trebuie să ne gândim la toate măsurile care se impun pentru a ridica puţin nivelul şi mediului rural, copiilor din mediul rural şi de zone defavorizate.”
A fost o încercare, cu siguranţă, pentru toţi, inclusiv pentru corpul profesoral, dar şi pentru elevi; poate ultimii s-au adaptat ceva mai repede graţie vârstei, dar subiectele de anul acesta, păreri pro şi contra în media, în general, şi în spaţiul virtual, cum au fost, în opinia dumneavoastră, mai uşoare mai grele?
Luminiţa Barcari: „Eu cred că au fost subiecte normale, subiecte cu grad de dificultate diferit, subiecte abordabile. Şi era normal să fie aşa şi Ministerul să ia anumite măsuri, cum a fost şi eliminarea din programa de examen a materiei de clasa a VIII-a din ultimul semestru, pentru că nu ne-am mai confruntat cu aşa ceva şi trebuia să venim în întâmpinarea copiilor, pentru că ei nu puteau pregăti, intra toţi online cu profesorii şi dovadă este că procentul în mediul rural, a fost, aşa cum aţi spus şi dumneavoastră, mai mic. Deci eu cred că subiectele au fost normale, cu grad de dificultate diferit; dovadă că au fost şi copii care nu au putut să depăşească nota 5. Iar la matematică au fost într-adevăr note mai mici decât la limba română.”
În premieră notele au fost publicate anonim, fără să apară numele elevilor, ci un cod unic pe care fiecare candidat l-a primit după examen. Cum se calculează media de admitere la liceu, apropo de formula de calcul pentru 2020?
Luminiţa Barcari: „Media de calcul la liceu este media ponderată dintre cele două medii, media de admitere, Evaluare Naţională 80% şi plus 20% media claselor V - VIII.”
Ce se întâmplă cu cei care nu au luat notă de trecere, pentru că învăţământul e obligatoriu mai mult de opt clase? Bineînţeles că şi aceia vor fi repartizaţi în învăţământul profesional. Copiii au dovedit că se pot pregăti în orice condiţii şi noi suntem optimişti. E important că au învăţat regulile şi că le respectă; şi sunt convinsă că şi la examenul de Bacalaureat vom avea acelaşi rezultat bun”.

RADOR

Foto: Pixabay

Citit 374 ori