Imprimă această pagină

Oboseala persistentă este frecventă după Covid-19

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Peste jumătate dintre pacienţii şi personalul unui spital irlandez au suferit de oboseală persistentă după vindecarea de Covid-19, indiferent de gravitatea infectării lor, potrivit unui studiu care evidenţiază povara simptomelor de durată.

Oboseala este un simptom comun la persoanele cu infecţie simptomatică Covid-19 (...), dar "consecinţele pe termen mediu şi lung ale infecţiei rămân neexplorate", explică dr. Liam Townsend de la Spitalul St James (Dublin, Irlanda), autor al studiului împreună cu colegii săi. Dintre cei 128 de participanţi la studiu (vârsta medie: 50 de ani), 52% (67 din 128) au raportat oboseală persistentă atunci când au fost evaluaţi în medie zece săptămâni după "recuperarea clinică", indiferent care a fost gravitatea infecţiei lor iniţiale. La toţi, infecţia a fost confirmată prin test virusologic. Dintre cei 128, 71 au fost spitalizaţi şi 57 au avut o formă uşoară.
Cercetătorii au examinat o varietate de factori, cum ar fi gravitatea bolii iniţiale, patologiile preexistente şi diverse elemente biologice (markeri de inflamaţie etc.). Ei au descoperit că nu era nicio diferenţă între un pacient care a fost spitalizat şi unul care nu a ajuns la spital.
"Oboseala s-a manifestat indiferent de internarea in spital, afectand în mod egal ambele grupuri", explică dr. Townsend. În schimb, femeile care au participat la studiu (54%) au reprezentat două treimi din cei care suferă de oboseală persistentă (67%). De asemenea, persoanele cu antecedente de anxietate sau depresie au fost mai susceptibile de a suferi de oboseală.
Autorii studiului consideră că sunt necesare mai multe cercetări pentru a evalua impactul pe termen lung al bolii Covid-19 asupra pacienţilor. "Rezultatele noastre demonstrează o povară semnificativă a oboselii post-virale la persoanele care au avut infecţie cu SARS-CoV-2 după faza acută a bolii", subliniază ei. Totodată, cercetătorii pledează pentru o "intervenţia timpurie" şi utilizarea metodelor "non-farmacologice" pentru gestionarea oboselii adaptate nevoilor individuale ale pacienţilor.
Studiul, încă preliminar, va fi detaliat la congresul Societăţii Europene pentru Microbiologie Clinică şi Boli Infecţioase organizat online în perioada 23-25 "‹"‹septembrie şi dedicat Covid-19 (ECCVID).

RADOR
Foto: Pixabay

Citit 655 ori