-

Iohannis: "Din 15 mai se elimină portul măștii în exterior"

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Noi măsuri de relaxare care vor intra în vigoare din 15 mai, au fost anunțate astăzi (n.r. vineri - 14 mai), de președintele Klaus Iohannis a anunțat. Poate cea mai importantă este vestea că masca de protecție nu va mai fi obligatorie în spațiile deschise.

Cu toate acestea, purtarea măștii de protecție va fi necesara în piețe, târguri și stații de transport public în comun.

Klaus Iohannis: Am pregătit un calendar cu măsuri de relaxare și am dori să avem un calendar care cuprinde întreaga perioadă de vară. Aşadar, ne pregătim de relaxare, însă trebuie să fie o relaxare precaută. Noi vrem să scăpăm de pandemie, nu vrem să ne relaxăm în iunie ca să revenim cu restricții în august.

Vrem să avem un calendar care ne permite să reluăm multe activități, dar care nu ne expun pericolului revenirii pandemiei în forță.

Klaus Iohannis: Am elaborat calendarul care cuprinde acești pași, până pe 1 septembrie, urmând ca, la sfârșitul verii, să avem o reevaluare pentru a stabili măsurile pentru toamnă.

Aceste relaxări sunt condiționate de doi factori extrem de importanți: pe de o parte de evoluția pandemiei și evident, de măsurat prin rata de incidență. Pe cealaltă parte, gradul de vaccinare.

Dacă vrem mai multă relaxare, trebuie să respectăm măsurile care rămân în vigoare și trebuie să ne vaccinăm - așa de simplu este!

15 mai - prima etapa de relaxare

Se elimina portul mastii in exterior cu cateva exceptii.

Se elimina carantina pe timpul noptii.

Programul agenților economici revine la normal.

Activitățile sportive în aer liber vor fi posibile cu 25% din locuri ocupate de spectatori.

1 iunie - a doua etapă de relaxare

Klaus Iohannis: Din 1 iunie vor putea avea loc nunți, botezuri, mese festive, în exterior. Pot participa maxim 70 de persoane, în interior maxim 50 de persoane.

Dar dacă organizatorul garantează că toate persoanele sunt vaccinate se renunță la restricționarea numărului de participanți.

Va crește capacitatea de cazare, va crește capacitatea de servire în restaurante.

Situația din școli

în privința școlilor se aplică normele de până acum, însă relaxările care sunt valabile sunt evident valabile pentru toată lumea. Este foarte probabil ca anul școlar să se încheie cu toți elevii în școală și este foarte de dorit ca anul școlar să se încheie cu majoritatea românilor vaccinați.

Președintele Klaus Iohannis a susținut o declarație după şedinţa de lucru pe tema măsurilor de relaxare, informeaza Radio Romania Actualitati.

Foto: pixabay

Citit 622 ori