-

Posibile efecte adverse ale vaccinurilor Pfizer și Moderna, sub lupă

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Dozele vaccinurilor împotriva Covid-19, Pfizer și Moderna, sunt investigate de comitetul de siguranță al EMA(Agenția Europeană a Medicamentului) după ce 3 reacții adverse noi au fost descoperite la un număr mic de persoane.

Reacțiile secundare presupun 2 afecțiuni ale rinichilor și o condiție a pielii. Glomerulonefrita cauzează inflamația micilor filtre din rinichi.

Sindromul nefrotic este o tulburare renală reprezentată prin scurgerea unei cantități mari de proteine în urină. Simptomele care însoțesc aceste tulburări renale sunt urina sângeroasă sau spumoasă, oboseala și umflarea pleoapelor, a picioarelor sau a abdomenului.

Nu în ultimul rând, eritemul multiform provoacă leziuni rotunde ale pielii care pot afecta și membranele mucoase din cavitățile interne ale corpului.

Nu se știe exact câte cazuri sunt înregistrate cu aceste efecte adverse, însă agenția precizează că această informație necesită mai multe date de la companiile producătoare.

EMA nu recomandă încă schimbarea etichetelor vaccinurilor, dar transmite noile evaluări ca parte a actualizărilor de rutină în secțiunea de siguranță a bazei de date a tuturor vaccinurilor.

În plus, EMA adaugă tulburările menstruale ca afecțiune studiată pentru vaccinuri, inclusiv cele de la AstraZeneca și Johnson & Johnson.

EMA susține că au fost administrate, până la data de 29 iulie, peste 42,5 de milioane de doze de vaccin Moderna, Spikevax, în Spațiul Economic European, în comparație cu peste 330 de milioane de doze Pfizer, Comirnaty, dezvoltate alături de BioNTech din Germania, anunta Rador.

Foto pixabay

Citit 536 ori