-

Inspectorii Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) Someş-Tisa au identificat un depozit neautorizat de deşeuri de mari dimensiuni în albia majoră a râului Râşca Mare.

Râul este un afluent al râului Someşul Rece, pe raza teritorial-administrativă a comunei Gilău din judeţul Cluj.
Deşeurile, în cantitate de circa 50 de metri cubi, de diverse tipuri, de la cele menajere, PET-uri, textile, vegetale, până la fier vechi erau răspândite pe o lungime de aproximativ 50 de metri.
Inspectorii au dispus imediat administratorului, adică Ocolului Silvic Someşul Rece din cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva, Direcţia Silvică Cluj să îndepărteze de urgenţă depozitul de deşeuri. Alături de angajaţii Ocolului Silvic Someşul Rece, au venit şi cei ai Primăriei Gilău, care au început igienizarea zonei. După aproape 10 zile, au curăţat albia râului de gunoaie.
Totodată, inspectorii ABA Someş-Tisa au informat Inspectoratul de Poliţie Judeţean Cluj pentru a identifica persoanele fizice sau juridice care aruncaseră gunoaie în cursul de apă.
Pentru a stopa acest fenomen, Primăria Gilău a montat camere de supraveghere a zonei şi plăcuţe informative, prin care se interzice depozitarea deşeurilor. De asemenea, administratorii au montat un gard din sârmă ghimpată pentru a restricţiona accesul autoturismelor în zonă.
În această perioadă, inspectorii ABA Someş-Tisa vor continua să verifice cursurile de apă din arealul administrat, care cuprinde judeţele Cluj, Maramureş, Satu Mare, Bistriţa-Năsăud şi Sălaj.
Totodată, se lansează un apel cetăţenilor să ia atitudine şi să sesizeze orice situaţii, care reprezintă factori de risc pentru calitatea apelor.
"Să păstrăm apele curate este responsabilitatea fiecăruia dintre noi!".

RADOR
Foto: Pixabay