-

Este focar de COVID-19 la Secţia de Oncologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare, unde 15 cadre medicale, în special asistente, au fost confirmate pozitiv la infecţia cu SARS-CoV-2.

Pentru a putea face faţă solicitărilor, cei care erau în concediu au fost chemaţi la muncă. În mai multe secţii sunt probleme, însă pe cea de oncologie situaţia este una îngrijorătoare.
Adrian Marc, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare: „Din păcate, la noi în Secţia de Oncologie, din câte am văzut noi în urma anchetelor epidemiologice, problemele se pare că ar fi apărut de la partea de spitalizare de zi, nu de la partea de secţie şi probabil gradul de interacţiune comunitară şi al pacienţilor care vin acolo doar pentru spitalizare de zi a făcut ca acest risc să fie mai proeminent.”
Tot managerul este de părere că, în acet moment, limitele sistemului medical sunt puse la mare încercare. În acest sens, acesta ne-a oferit şi un scurt exemplu:
Adrian Marc: „Dacă facem un calcul şi la media din Satu Mare, vă dau doar un exemplu acum, undeva la 25-30 de persoane, media pe zi care este comunicată, gândiţi-vă că asta înseamnă undeva la 900 de persoane pe lună, zic şi eu cifră rotundă. Şi imaginaţi-vă că, să presupunem, că doar jumătate din aceştia sau poate chiar şi o treime, dacă au nevoie de spitalizare restul, să presupunem că fiind forme simptomatice uşoare, asta înseamnă că undeva un 250-300 de paturi pe lună sunt alocate acestor pacienţi, ceea ce este foarte dificil.”
Din fericire, atât în cadrul Secţiei de Oncologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare, dar şi altele care se confruntă cu astfel de probleme, nu s-a pus problema închiderii lor.

RADOR
Foto: Pixabay
Realizator: În judeţul Satu Mare, incidenţa cazurilor de coronavirus este cea mai scăzută din România, potrivit datelor oficiale.