-

Peste 50% din consumatorii casnici de energie electrică din România ar putea fi încadraţi în categoria consumatorilor vulnerabili.

Însă clasa politică din ţara noastră nu a reglementat nici până acum modul în care ei pot beneficia de diverse ajutoare, conform recomandărilor europene. Subiectul este cu atât mai important, cu cât există o relaţie strânsă între consumatorul vulnerabil şi liberalizarea pieţei de energie.
Reporter: Conform statisticilor furnizate de Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie, pe piaţa din România există peste 8.700.000 de clienţi casnici, din care aproape 4.600.000 au un consum mediu de 55 de kw pe lună, ce pot fi încadraţi drept consumatori vulnerabili. Reprezentanţii ANRE afirmă însă că din păcate, legislaţia privind acest tip de consumatori şi modul în care el poate beneficia de ajutor la factură este încă pe masa Guvernului, iar termenul pentru definitivarea ei este de-abia în septembrie anul acesta. În mod normal, statutul consumatorului vulnerabil ar fi trebuit clarificat înainte de liberalizarea pieţei de energie, la 1 ianuarie 2021. Cel puţin aşa recomanda Comisia Europeană - şi asta, pentru că orice liberalizare aduce cu sine fluctuaţii şi după cum am văzut, facturi mai mari. Ori aplicabilitatea legislaţiei pentru consumatorul vulnerabil ar fi trebuit să îl protejeze financiar pe acesta tocmai de aceste fluctuaţii sau de mărirea preţurilor. În acest moment, proiectul a fost definitivat la Ministerul Muncii, după discuţii cu sindicatele şi se află în avizare la alte ministere, unde poate suferi şi alte modificări.

RADOR
Foto: Pixabay