-

Executivul pregăteşte noua lege a salarizării bugetare, anunță premierul Florin Cîțu. La ce trebuie să ne așteptăm? Detalii:

Atât premierul Florin Cîţu, cât şi ministrul muncii, Raluca Turcan, au declarat, în ultimele luni, să unele sporuri bugetare sunt alocate anumitor angajaţi care desfăşoară activităţi ce nu justifică aceşti bani. Noua lege a salarizării bugetarilor va mai include sporuri doar pentru cazurile speciale, spunea recent premierul Florin Cîţu, precizând că, în acest sens, a fost deja discutat într-o primă lectură un memorandum propus de Ministerul Muncii. Miniştrilor li s-au solicitat puncte de vedere astfel încât săptămâna viitoare să poată fi conturat un nou cadru de salarizare în sistemul public, pe baza unui set de principii şi criterii care să fie aprobat de executiv.
Florin Cîţu: „Trebuie să venim cât mai repede cu o lege a salarizării. Mi-am exprimat public opinia mea. Voi vedea cu ce formă ca veni Ministerul Muncii în final, după ce voi discuta cu ministerele respective, dar nu cred că în această formă vom mai vedea sporuri, sau, dacă vor exista sporuri, acestea vor fi doar pentru o foarte, foarte, foarte mică categorie, cazuri foarte speciale.”
Şi ministrul muncii, Raluca Turcan, spunea, la rândul său, să memorandumul îşi propune să reşeze într-un cadru nou salarizarea din sistemul public. ea a precizat că mai are nevoie de două avize, dar aşteaptă şi propunerile ministerelor de linie: „Odată ce avem toate detaliile care ne arată cum privesc ministerele de linie politica de salarizare în domeniul pe care îl coordonează vom putea să integrăm aceste observaţii; şi, de asemenea, în comun cu Ministerul Finanţelor să le încadrăm şi într-un plafon de sustenabilitate pentru legea salarizării unitare. Această lege vrem să fie una sustenabilă, vrem să fie una echitabilă şi, în acelaşi timp, stimulatoare pentru eficienţa instituţiilor publice.”
Pe de altă parte, şeful executivului i-a cerut ministrului de finanţe să prezinte în şedinţa următoare o situaţie a execuţiei bugetare oprivind cheltuielile de personal pentru toţi ordonatorii de credit, precizând că limita de 110 miliarde de lei prevăzută în buget nu poate fi depăşită. Întrebat dacă bugetarii trebuie să se aştepte la concedieri în perioada următoare, premierul a explicat.
Florin Cîţu: „Nu, nu înseamnă acest lucru. Aş vrea să înţeleg cum s-a întâmplat, atât tot. Noi trebuie să ne încadrăm într-o cheltuială bugetară de 110 miliarde de lei anul acesta. Vreau să văd cum s-a întâmplat, dacă a fost în urma unor acte normative care au permis nişte cheltuieli temporare, nu ştiu, am plătit în plus pentru centre de vaccinare, sau într-un spital au apărut cheltuieli suplimentare etc. Vreau să ştiu exact ce s-a întâmplat; după aceea, vom lua o decizie.”
Săptămâna aceasta ar putea să ajungă în guvern şi prioiectul de lege privind sancţionarea prin închiderea restaurantelor care nu respectă deciziile Ministerului de Interne. Premierul Florin Cîţu afirma că lipseşte doar avizul CES: „Deşi practica permitea să fie luat direct în plen în discuţie, a fost întârziat proiectul şi nu are avizul CES. CES, aşa cum ne-am obişnuit şi în alte dăţi, ori vine cu propuneri să creştem salarii, să cheştem cheltuieli. Eu v-am spus că e nevoie de reformă şi la CES, şi mergem mai departe şi cu asta. Avem în /PNRR/, chiar, nişte bani incluşi pentru reformă în acest sector. Da, mi se pare o obstrucţionare ciudată, dar nu ne oprim aici, vom veni cu acest proiect de lege; săptămâna viitoare cu siguranţă vine proiectul de lege.”

RADOR
Foto: Pixabay