-

Preţul la producător al cartofilor din Harghita este mai mare decât în anii precedenţi, cu tendinţă de creştere.

Există interes ca aceştia să fie exportaţi în ţări precum Olanda sau Grecia, a precizat, astăzi, şeful Direcţiei Agricole Judeţene, Torok Jeno.
În ultimii trei ani, preţul la cartof a fost foarte slab, de doar 40 bani/kilogram în această perioadă, dar acum a ajuns la 1,2 lei/kilogram şi are o tendinţă de creştere.
Oficialul a punctat faptul că există interes pentru cartofii din Harghita din partea unor ţări precum Olanda sau Grecia, în contextul în care, în ţările producătoare de cartofi din Europa, producţia a fost slabă din cauza secetei.
În Harghita au fost recoltaţi, până acum, cartofii de pe 2.200 de hectare, cu o producţie medie sănătoasă de aproximativ 24 de tone la hectar.
Şeful Direcţiei Agricole Harghita a menţionat faptul că sunt diferenţe mari de la un producător la altul, în funcţie de mai multe aspecte care au influenţat producţia în acest an.
Culturile de cartofi din Harghita au fost afectate de mană şi de umiditatea excesivă, în urma ploilor care au căzut în iulie şi august.
În Harghita, cartoful a fost cultivat, în acest an, pe 7.500 de hectare, în ultimii ani suprafaţa scăzând, din cauza preţurilor mici înregistrate la valorificarea recoltei.
Sursa: agerpres.ro
Sursa foto:anunturi-agricultura.ro