-

Autorităţile locale ar trebui să aibă prevăzute bugete pentru a sprijini victimele violenţei domestice să urmeze programe de consiliere psihologică.

O spun specialiştii direct implicaţi în intervenţia de urgenţă în astfel de situaţii, după cum aflăm din materialul corespondentei noastre, Gina Poenaru:
Anul trecut, poliţiştii botoşăneni au înregistrat peste 1.000 de cazuri de violenţă în familie, din care 4 omoruri şi 3 tentative de omor şi 634 de loviri sau alte violenţe. În acest an, au fost înregistrate 183 de astfel de fapte, dintre care 35 de abandon de familie. Statisticile însă nu reflectă realitatea din multe familii botoşănene.
Felicia Mihai, şef Complex Servicii Comunitare: „Aceste situaţii sunt doar cele sesizate de către colegii noştri de la primării, de către rude, aparţinători sau chiar de către victime, care au reuşit să iasă din acest lanţ al violenţei, să rupă tăcerea şi să solicite sprijin. Din păcate, o parte s-au întors înapoi acasă, în acelaşi mediu abuziv şi a perpetuat abuzul alături de acelaşi partener. O cauză principală este consumul de alcool, o a doua cauză este gelozia, infidelitatea şi în final, situaţia materială precară.”
Direcţia pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului a cazat până acum doar două femei în locuinţa protejată. 20 de victime, pentru care au fost trimise ordine de protecţie, beneficiază în prezent de consiliere psihologică şi vocaţională.
Lăcrămioara Radu, şef serviciu DGASPC: „Acolo unde există astfel de disensiuni, nu se adresează instituţiilor abilitate.”
Specialiştii spun că o formă de combatere a acestui fenomen este intervenţia de specialitate. Pe lângă programele sociale, atât victima, cât şi agresorul au nevoie de psihoterapie. Includerea lor de programe presupune costuri pe care nu şi le permit.

RADOR

Foto: Pixabay